Gak deyince soruşturma, guk deyince inceleme!

Türkiye’de ne dersen suç olabiliyor. Anayasa herkese düşünce özgürlüğü verse de iktidar kanun, kural dinlemiyor... Özellikle son aylarda ‘skandal’ başlıklar altındaki suçlamalar ‘Pes artık” dedirtti. İşte onlar.

Gak deyince soruşturma, guk deyince inceleme!
08 Mayıs 2021 - 10:44 - Güncelleme: 08 Mayıs 2021 - 15:26

1- ‘DARBE İMASI’ DAVASI

Başbuğ röportaj verdi, başı yandı!

İlker Başbuğ

Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, Türkiye Cumhuriyeti'nde Güç Odaklarının Mücadelesi kitabıyla ilgili Cumhuriyet Gazetesi'ne verdiği röportajda, ‘darbe imasında' bulunduğu iddiasıyla hakkında 1-3 yıl hapis istemiyle dava açıldı. Başbuğ'un “Eğer Menderes, 25 Mayıs 1960 günü erken seçim tarihini açıklasaydı, 27 Mayıs askeri darbesi büyük bir olasılıkla önlenebilirdi.” ifadeleri ‘Darbe iması' olarak yorumlandı. “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçunu işlediği öne sürüldü. AKP'nin de olduğu 166 kişi ve kurum hakkında şikayetçi oldu.

Atilla Kıyat

2- 103 AMİRALE GÖZALTI

Gidişata tepki için bildiri yayınladılar

Cem Gürdeniz

Emekli 103 amiral, Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı'nın cübbe ve sarık ile fotoğraflarının ortaya çıkması ve Montrö Anlaşması'nın tartışmaya açılması nedeniyle bir bildiri yayınladı. Amiraller hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma açıldı ve 14 isim hakkında gözaltı kararı verildi. 8 gün gözaltında kalan amirallere yurtdışı yasağı konularak serbest bırakıldı. Bazılarına elektronik kelepçe de takıldı, itibarlarını zedeleyici ifadeler ile ‘Darbeci' denildi. Kimisine orduevlerinde kalma yasağı da getirildi.

3- 128 MİLYAR PANKARTLARI

Merkez Bankası'nın rezervlerindeki 128 milyarın kayıp olduğu iddiasıyla CHP tarafından başlatılan ‘128 milyar nerede?' kampanyasında da çok sayıda CHP'li ifade vermek zorunda kaldı. Birçok il ve ilçe teşkilatına asılan pankartlar savcılık ve valilik talimatıyla indirildi. Eylemler genişledi, TBMM'ye de pankart asıldı, itfaiye pankartı indirmeye çalıştı. Pankart asan CHP il ve ilçe başkanları emniyete çağırılıp sorgulandı. Pankart kampanyasının önüne geçilemeyince bir çok ilde Valilikler pandemiyi gerekçe gösterip, pankart asılmasını yasaklayan kararlar aldı.

4- İBB BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU HAKKINDA ‘ELLER ARKADA' İNCELEMESİ SKANDALI

Ekrem İmamoğlu

Soylu ‘Bence suç' dedi, İmamoğlu tepki gösterdi

İmamoğlu, Fatih Sultan Mehmet'in türbesinde ‘elleri arkada yürüdüğü' için yazılı ifade verdi. Bakan Soylu'nun açıklamasına CHP'li Başkan, “Anayasa'da ya da kanunda böyle bir tanım olmaz” dedi…

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, geçtiğimiz yıl Fatih Sultan Mehmet'in türbesinde ‘elleri arkada yürüdüğü' için İçişleri Bakanlığı'nca ön inceleme başlatıldı. CİMER'e bu konuda yapılan şikayet işleme konuldu. İmamoğlu, inceleme kapsamında yazılı ifade verdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da “Bu görüntüleri gördükten sonra ben de saygısızlık olduğunu düşünüyorum. Bana göre suçtur. Böyle bir görüntü olamaz ama ben buna soruşturma izni vermem” dedi. İmamoğlu, Soylu'nun “bence suç” açıklamasına şu yanıtı verdi: “Bakanlık yapıyorsunuz ve ‘bence suç' diye bir yorum yapıyorsunuz. Böyle bir şey olur mu? Anayasa'da ya da kanunda böyle bir tanım olmaz. Devletin bu makamında bulunan insanların, bu şekilde vakitlerini harcamaları kadar üzücü bir durum yok. ‘Bence suç' diye açıklama yaparak, Diyarbakır ziyareti üzerinden ,'Ben, aslında buna soruşturma izni veririm' mesajı vermek, daha bugün yarın belki de müfettişe ulaştıracağımız ifademize etkide bulunma anlamına geliyor. Bu, çok doğru bir bakış açısı değil.” Özlem GÜVEMLİ/SÖZCÜ

YORUMLAR

  • 0 Yorum