Global güç savaşının Venezuela ayağı

Venezuela meselesini Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton aylar önce yakın takibe alınca, ülkede bugünlerde yaşanılanların olacağı konuşulmaya başlandı Washington’da.

Global güç savaşının Venezuela ayağı
03 Mayıs 2019 - 10:15
Bolton. Maduro'yu ülkeden zorla çıkarıp yerine Guaido’yu koymak istiyor.Hatta bir ara Kolombiya’da konuşlanmış Amerikan askerlerinin oradan Venezuela’ya geçirilmesinin planı bile yapılmıştı.



PLAN UYGULAMAYA KONULDU



Guaido sabah erken saatlerde kendisine yakın askeri birliğe giderek ayaklanma çağrısını yapıp planı yürürlüğe koydu.

O çağrısını yaparken Bolton Washington’da Venezuela avunma bakanı, anayasa mahkemesi başkanı ve cumhurbaşkanlığı askeri birimi komutanına çağrı yaparak harekete geçmelerini istedi. Savunma bakanının karısı ile İspanyol büyükelçiliğine sığınmış olduğu söyleniyor. Buna teyit gelmedi ama konuşulan bu şu anda.



MADURO KAÇACAK SÖYLENTİSİ 



Amerikan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ülkede olaylar başlarken Maduro’yu ülkeden alıp Küba’ya kaçıracak uçağın hazır bekletildiğini söyledi. Bu haber teyit edilemedi ancak daha sonra Putin’in bu fikirden Maduro’yu vazgeçirdiği söylenmeye başlandı Washington’da.

Amerikan yönetimi Küba’nın sürekli olarak Maduro’ya yardım için Venezuela’nın iç işlerine karıştığını düşünüyor. Küba'nın arkasında da Rusya’nın durduğu açıkça söyleniyor Washington’da. Yönetim Küba'ya yeni yaptırımlar getirmesi fikri üzerine de çalışmaya başladı.



PUTİN-TRUMP ÇATIŞMASI



Cumhuriyetçi Parti'ye yakın kaynaklar bir süredir Trump’ın Putin’e nasıl kafa tutacağının Venezuela’da görüleceğini ve Trump, Rusya ile işbirliğinde suçlamalarının nasıl da geçersiz olduğunun Venezuela’da yeniden görüleceğini söylemekteydiler.

Anlayacağınız global güç savaşı tam anlamıyla Venezuela’da patlamış durumda ve bu savaşın kolay bitişi yok gibi konuşuluyor şu anda. Trump ve Putin bizzat savaş alanına inmiş gibi gözüküyorlar Venezuela’da.

Serdar Turgut



YORUMLAR

  • 0 Yorum