Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı

Göz kapağı düşüklüğü, üst göz kapağında ortaya çıkan ve genelde estetik kaygısı yaratan ancak bunun yanı sıra görme bozukluğu da yaratan bir sorundur. Göz kapağı düşüklüğünün diğer adı Pitozis’dir. Pitozis tek veya her iki gözde oluşabilir. Pitozis tedavisinden önce nedeni varsa bunun ortaya çıkarılması önemlidir. Göz kapağı düşüklüğü detaylı bir muayene sonrasında gerekirse ileri tetkik ve incelme yapılması gerekebilir. Pitozis tedavisinde birden fazla cerrahi yöntem mevcuttur. Göz kapağı düşüklüğü genetik olarak aileden gelen bir durum nedeniyle olabileceği gibi yaşlılık, diyabet, hipertansiyon, kanser ve diğer nörolojik hastalıkların etkisiyle de görülebilmektedir. Sigara ve alkol kullanımı ve uyku düzensizliği de diğer dış etkenler olarak neden yaratır. Göz kapağı düşüklüğünün diğer nedeni de nörolojik hastalıklardır.

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı
27 Nisan 2023 - 18:25

 

Göz kapağı düşüklüğü ilerlemesi ile görme bozukluklarına neden olabilir. Üstelik kapağın düşük olması bazı yan etkiler ile baş ağrısı ve gözde kapanmaya sebep olur. Genelde çok fazla üzerinde durulmayan ve ihmal edilen bir rahatsızlıktır. Estetik kaygısı taşıma olarak düşünülmesi bu durumun önemsenmemesine etken olan bir durumdur. Özellikle bebeklikte olan göz kapağı düşüklüğü zamanla ciddi görme kaybı yaratabilir. Bu yüzden kesinlikle önemsenmeli ve tedavi sağlanmalıdır. Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı hiçbir zaman basit bir estetik operasyon olarak adlandırılmamalıdır.

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı için hedefler;

  1. Göz kapağının kaldırılması
  2. Her iki göz kapağı seviyesi arasında simetrinin sağlanması
  3. Göz kapağı kenarının muntazam olmasının sağlanması
  4. Göz kapağı üzerindeki kıvrımın sağlanması

Göz kapağı ameliyatı kaç yaşında yapılır?

Göz kapağı ameliyatı her yaşta yapılabilir. Göz tembelliği ve baş pozisyonu (çene kaldırarak bakış) oluşuyorsa erken cerrahi planlamaktayız.

Ameliyat sonrası göz kapağı düşüklüğü tekrar eder mi?

Böyle bir risk var, ameliyat sonrası dönemde göz kapağı düşme şansına karşı, birkaç milimetre yükseltme fazla yapılır. Daha sonraki dönemde bir – iki milimetre düşme gerçekleşse bile aynı seviyeye gelmiş olur.

Göz kapağı düşüklüğü ameliyat yöntemleri nelerdir?

  1. Üst göz kapağındaki fazla cilt katlantılarının alınması
  2. Üst göz kapağı kaldıran kasın güçlendirilmesi
  3. Göz kapağının alına askılanması

Göz kapağı ameliyatı ne kadar sürer?

Ameliyat süresi yapılacak işe göre değişir. Her bir göz kapağı için 20-30 dakika kadar sürmektedir. Ayrıca göz kapağının gücüne bağlı olarak farklı teknikler kullanılmaktadır. Pitozis ameliyatı sonrası bir haftalık süreçte iyileşme sağlanır ve günlük hayatınız aynı şekilde sürdürülebilir. Aynı gün taburcu ettiğimiz hastaneden ayrılmadan önce hekimimiz sizlere uymanız gereken kurallar ve hijyenik koşulları detaylı olarak anlatır. Söylediğimiz kurallara düzenli olarak uymanız halinde iyileşme süreciniz de kısalır ve ameliyat izinin belli olmadığı, estetik kaygısı yaratmayan gözlere sahip olursunuz. Geçici süre içerisinde göz çevresinde kızarıklık ve şişlikler görülebilir. Bu durum kısa sürede geçecek ve sağlığınıza kavuşacaksınız.
Göz kapağı düşüklüğünüz genetik olarak ya da sonradan oluşsa dahi mutlaka bu durumu geciktirmeden oküloplastik cerrahi konusunda uzman bir göz hekiminebaşvurmanızı öneririz.





 

YORUMLAR

  • 0 Yorum