Gözden kaçan haklar, hepsi kadınlara özel! Prim, ödeme, izin hakkı...

Kadınların iş dünyasında daha fazla yer alması için devlet ve özel sektör çeşitli imkanlar sağlıyor. Çünkü işgücüne katılanların sadece üçte biri kadın.

Gözden kaçan haklar, hepsi kadınlara özel! Prim, ödeme, izin hakkı...
08 Mart 2024 - 09:00

Sigortada kaydı olmayan ev kadınlarının çoğu da aile bütçesine destek için çırpınıyor. Çocuk bakımı ve ev işleri, kadınları bir işte çalışmak kadar yıpratıyor. Bunun için Türkiye’de çalışan veya çalışmayan tüm kadınlara birçok hak tanınıyor. Biz de ‘Dünya Kadınlar Günü’ vesilesiyle, gözden kaçan bu haklardan kadınların faydalanabilmeleri için tekrar gündeme getirdik.

 

Kadın çalışanlar, hamile olduklarını sağlık raporuyla tespit ettirdikten sonra vardiya ile bile olsa doğuma kadar geçen sürede gece çalışmaya zorlanamaz. Doğumdan bir yıl sonra da sağlık açısından sakıncalı olduğunun rapor ile belirlenmesi halinde de gece çalıştırılamaz. Yine hamile veya emziren kadınlar günde 7.5 saatten fazla çalıştırılamaz.


DOĞUM İZNİ HAKKI

DOĞUM İZNİ HAKKI 

 

 

Yasaya göre; kadın işçilerin doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık izin hakkı var. Çoğul gebelikte bu süreye 2 hafta daha ekleniyor. Hamilelik süresince periyodik kontrollerde işveren ücretli izin vermek durumunda. İsteği halinde kadın işçiye, 16 haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde 18 haftalık süreden sonra 6 aya kadar ücretsiz izin verilir (Bu süre memurlarda 24 ay).

DEVLET PARA ÖDÜYOR

DEVLET PARA ÖDÜYOR 

 

 

Anne doğum izninde geçen süreler için de devletten para alıyor. Doğum parası 112 gün üzerinden hesaplanıyor. En düşük doğum parası bu yıl 49 bin 783 lira. Paranın yatıp yatmadığı doğum izni biter bitmez ‘turkiye.gov.tr’den kontrol edilebiliyor.
 

GÜNLÜK SÜT İZNİ

GÜNLÜK SÜT İZNİ 

 

 

Kadın çalışanlara bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1.5 saat süt izni veriliyor. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler ve zaman dilimi günlük çalışma süresinden sayılır. Memur kadınlarda süt izni; ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci 6 ayda ise 1.5 saat.

ÇOCUK SAYISINA GÖRE DESTEK

ÇOCUK SAYISINA GÖRE DESTEK 

 

 

Doğum yapan kadına süt parası da denilen emzirme ödeneği (860 lira) verilir. Kadın çalışmıyorsa bu para sigortalı erkeğe ödenir. 5 yıl içinde bu para talep edilebilir.


YORUMLAR

  • 0 Yorum