Güneş tutulması hakkında bilmeniz gereken 5 şey...

‘Her duyduğunuza inanmayın, her duyduğunuzu herkesle paylaşmayın’ 10 Haziran Perşembe günü meydana gelecek Güneş tutulması küçük ve beyaz yalanların bile büyük utançlara dönüşmesine neden olacak. Bu dönem kandırılmaya, dolandırılmaya açık olabiliriz, dünya üzerinde bilgi kaosu çıkabilir, doğru ve yanlış bilgiler/belgeler iç içe geçebilir. Bu tutulma ülkemizdeyse kadın siyasetçilerin daha görünür olmasını sağlayacak...

Güneş tutulması hakkında bilmeniz gereken 5 şey...
05 Haziran 2021 - 11:54

Güneş tutulması nedir?

Güneş tutulması, yeni ayın güneş ile Dünya arasında doğrudan bir çizgide geçtiği zaman meydana gelen bir tutulma türüdür. Sonuç olarak, ayın gölgesi Dünya yüzeyinin (belirli kısımlarının) üzerine düşer ve güneş ışınlarını engeller.

Süreci biraz daha detaylandırmama izin verin. Hepimiz Dünya'nın güneş etrafında döndüğünü, Ay'ın ise Dünya'nın etrafında döndüğünü biliyoruz. Her ikisi de bunu yörünge olarak adlandırılan çok öngörülebilir, eliptik yollarda yapar. Bu gök cisimlerinin her ikisi de çok kesin, öngörülebilir yörüngeler izledikleri için, devrimleri sırasında arada bir düz bir çizgide düşmeye mahkumdurlar, bu da güneş veya ay tutulmalarına neden olur.

Ay, Dünya ile güneş arasından geçerken ve sonunda üç beden düz bir çizgide olurken, Ay Dünya'ya iki tür gölge düşürür. Daha küçük, daha koyu olan gölgeye umbra, daha açık, daha büyük gölge ise yarı gölge.

Dünya'nın yüzeyinde nerede durduğunuza bağlı olarak (başka bir deyişle, şemsiyenin veya yarı gölge gölgenin altında olmanıza bağlı olarak), aynı güneş tutulması olayını farklı şekillerde görebilirsiniz.

Güneş tutulması türleri

Güneş tutulmaları dört çeşittir, yani kısmi güneş tutulması, halka şeklindeki güneş tutulması, tam güneş tutulması ve hibrit güneş tutulması.

Bir kısmi tutulma, adından da anlaşılacağı gibi, Ay güneşi yalnızca kısmen engellediğinde ve Dünya'ya bir yarı gölge düşürdüğünde ortaya çıkar. Daha spesifik olarak, kısmi bir güneş tutulması, Ay ve güneş kesinlikle Ay ve Dünya ile uyumlu.

Aksine, bir halka şeklindeki güneş tutulması Ay ve güneş tam olarak Dünya ile aynı hizada olduğunda oluşur, ancak ayın görünen boyutu güneşten daha küçüktür. Sonuç olarak, Ay tamamen Güneşi örtün ve ayın kenarları ayın etrafında görünür kalır, bu da gökyüzünde bir ateş çemberi gibi bir şey yapar. Oldukça muhteşem bir manzara.

Tam bir güneş tutulması Ay, güneşi tamamen kapladığında ve Dünya'dan görülebilen yalnızca soluk bir güneş koronası bıraktığında gerçekleşir. Tam bir güneş tutulmasına tanık olmak için, Dünya üzerinde umbral gölgenin (ayın en karanlık gölgesi) içine düşen bir yerde olmanız gerekir.

Umbral gölge, Dünya yüzeyinde hareket eden hayali bir çizgi oluşturur. bütünlük yolu. Toplam güneş tutulmasını ancak konumunuz bütünlük yolunda yer alıyorsa görebilirsiniz.

Halka şeklindeki tam güneş tutulması olarak da bilinen hibrit bir güneş tutulması, tutulmanın yolu boyunca aynı tutulma bir halkadan tam tutulmaya (veya tam tersi) geçtiğinde meydana gelir. Başka bir deyişle, melez bir tutulma, Dünya'nın bazı noktalarında tam bir güneş tutulması gibi görünür, ancak yalnızca diğer yerlerden halka şeklinde görünür. Bu, Dünya ile güneş arasında Ay'ın konumunun inanılmaz derecede hassas bir dengesini gerektirdiğinden, en nadir görülen güneş tutulması türüdür.

Neden her ay güneş tutulması olmuyor?

Daha önce de belirtildiği gibi, astronomik bilim adamları, Güneş ve Ay tutulmalarının gelecekteki olaylarını tahmin edebiliyor çünkü Dünya ve Ay'ın çok öngörülebilir yörüngeleri var. Bu gök cisimleri aynı sıraya sık sık düştüğü için, neden her ay güneş / ay tutulması gerçekleşmiyor?

Bunun arkasındaki sebep, Ay'ın yörüngesinin Dünya'ya göre birkaç derece kuzeye / güneye eğilmiş olmasıdır. Bu yüzden bu üç gök cismi her ay kusursuz bir sıraya gelmiyor; sonuç olarak her ay güneş tutulması olmamaktadır. Bununla birlikte, her yıl 2-5 güneş tutulması olduğu ve ortalama olarak her yüzyılda yaklaşık 240 güneş tutulması olduğu unutulmamalıdır.

Güneş tutulmasına gözlüksüz bakmak körlüğe neden olabilir mi?

Kalıcı körlük genellikle iki dakika Güneş'e bakmanın sonuçlarından biri olarak görülmez; ancakBu maruziyet çok uzun süre devam ederse, kişinin gözlerine önemli ve geri döndürülemez zararlar verebilir (muhtemelen tamamen görme kaybına yol açabilir) (Kaynak). Güneş tutulması sırasında Güneş'e bakmanın daha tehlikeli olduğu inancının ardındaki sebep muhtemelen budur.

Özellikle bir güneş tutulmasını koruyucu gözlükler olmadan izlemekle ilgili bir makale yazdık. Buradan okuyabilirsiniz.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum