Haber medyasına 2020'de mobil hakim olacak !

Uluslararası medya başta olmak üzere büyük haber kanalları ve ajansları cep telefonlarına yönelik haber üretimine hız verirken bir yandan çalışanlarının yani habercilerin büyük ekipmanlar yerine akıllı telefonlarla haber, video, fotoğraf ve içerik üretimini artırmaya çalışıyor

Haber medyasına 2020'de mobil hakim olacak !
10 Eylül 2017 - 13:10
Londra’da dünya medyasından birçok gazetecinin de katıldığı mobil gazetecilik üzerine bir toplantı gerçekleşti. Teknolojideki ilerlemeler ve gazetecilik pratiklerini konu alan toplantıda ortak düşünce; haber kuruluşlarının iş akışlarını ve üretimlerini daha geniş bir ölçekte değiştirecek hızla gelişen bir araç olarak, mobilin sadece üç yıl içinde haber medyasına hâkim olacağı yönünde… Öyle ki; önümüzdeki üç yıl içerisinde akıllı telefonların kapasitesinde büyük bir patlama yaşanacak.



İrlanda resmi yayıncısı RTÉ Tech’in İnovasyon Başkanı Glen Mulcahy’a göre genç gazeteciler yayın altyapısı hakkında gerekli donanıma sahip değil. İlgilendikleri tek şey içerik ancak bu içeriğin nasıl oluşturulduğu konusuna da ilgisizler. Mulcahy’a göre şu anda cep telefonlarıyla yaptığınız tek şey; tweet atmak, e-posta göndermek ve selfie çekmekse ilk vites bir Ferrari kullanıyorsunuz demektir. Oysa cebimizdeki akıllı telefonlarımız, NASA’nın kullandığı bilgisayarınkinden çok daha güçlü ve bu üç yıl içerisinde işlemci gücü daha hızlı, daha ucuz ve çok daha güçlü hale gelecek.

Peki ne olacak?

Depo kapasitesi artacak

Mobil gazetecilikle ilgili en büyük zorluklardan biri depolama zorluğu… HD ile çekim yapmak için telefonlarını kullanan gazetecilerin sorunlar yaşadıklarını ve sıklıkla çok fazla zaman harcadıklarını belirten Mulcahy  “İçeriği daha büyük sabit disklere aktarmak için cihazınızda yerel olmasına bakılmaksızın, kullanılabilir saklama alanını yani depolama kapasitesini artıracak noktaya ulaşacağız. Nitekim yeni bir gelişme sağlandı ve SanDisk, 200 GB’lık kapasiteye sahip bir mikroSD kartı piyasaya sürdü.”

Akıllı telefonlar artık HD içeriğinden dört kat daha yüksek çözünürlükte 4K’da çekilebiliyor ve tüketicilere dayanıklı 4K TV setleri satın almaları öneriliyor. Bugün birçok yayıncı akıllı telefonlarından 4K içeriği çekip paylaşabiliyor ve muhtemelen Apple’ın 4K Apple TV yayınladığını göreceksiniz; bu içeriği evinizdeki süper yüksek çözünürlüklü televizyona yayın zincirine girmeden aktarabilirsiniz. 4K, VR alanında önemli bir yenilik bekleniyor.

Video kalitesi ve hızı artacak

Apple,  iPhone’ların HEVC’yi (H.265) yani yüksek 4K dosyalarını sıkıştırabilecekleri codec’i yüksek kaliteli olarak destekleyeceğini söylüyor. HEVC üzerinden 4K daha küçük dosya boyutları olacak, bu nedenle daha hızlı akış gerçekleştirebilecek ve daha kaliteli olacak. Bu oldukça büyük bir anlaşma ve Apple’ın stratejisinin bir parçası. Google’ın Android için HEVC’den ayrı platformları var.

Daha fazla pil ömrü olacak

Bugün eğer bir mobil içerik üretmek için HD videoyu çekiyorsanız, telefonunuzla ancak bir buçuk saatlik bir çekim yapabilirsiniz.  Bu sorunu çözmeye yardımcı olmak için de teknoloji şirketleri pil 

Devamını Oku 

YORUMLAR

  • 0 Yorum