Havva, Lilith ve İsimsiz Kadının Hikayesi

Medyafaresi.com Yazarı Ayşe Sönmez'in son yazısı yıllardır kafa yorduğu Lilith'in Şeytan ile eş tutulan hikayesi hakkında oldu.

Havva, Lilith ve İsimsiz Kadının Hikayesi
02 Mart 2021 - 10:27 - Güncelleme: 03 Mart 2021 - 09:50

Ayşe Sönmez yazısında Lilith, isimsiz kadın ve Havva'dan bahsetti. "Ademoğlu'nun hikayesini 3 kadın birlikte yazmıştı."

Havva, Lilith ve Adsız Kadın

"Çok gençlik yıllarımda sıklıkla dile getirdiğimdi ''Lilith'in soyundan geldiğim''. Ancak benim hayranlığım Adem'e kafa tutuşu ve eşitlik isteyişinden daha fazlasınaydı.

Zira bu olması gereken kısmıydı zaten hikayenin bu kısmında o da üzerine düşeni yapmıştı. Sonradan adına eklenen hikayeler sadece gerçeği görmemizi engellenmek içindi bence.

Şeytandan doğurduğu çocukları Tanrı tarafından öldürülen. Kızları 20 erkekleri 8 günde öldüren o Lilith ki Havva soyundan gelen gebelerin en büyük düşmanı.

Peki Tanrı, insanı kendi imgesiyle erkek ve dişi olarak yarattı; diye yazılan yaradılış hikayesini sil baştan yaptırmış olmasının hiç mi önemi yoktu?

İbrani mitlerinde Tanrının Lilith'den sonra, ismi bilinmeyen bir başka eş daha yarattığı ve Adem de bu yaratılışı baştan sona seyrettiği için tüm güzelliğine rağmen ondan tiksindiği ve eş olarak kabul etmediğinden bahsedilmektedir. Ve Havva adı kayıtlara geçmeye layık olarak Adem uyurken onun kaburga kemiğinden yaratılmış olan..

Sonradan anlayabiliyor insan birinin isminin dahi olmadığı bu üç kadın birlikte iken anlamlı hikaye ve sonradan daha netleşiyor, bir kahraman doğuşu mitinin yazılmasının ancak bir kadın üzerinden mümkün olabildiği. Ademoğlunun hikayesini 3 kadın birlikte yazmıştı.

Yıllarca kafa yorduğum Lilith'in Şeytan ile eş tutulan hikayesi. Sümer yazıtlarında Lilith'e denk İnanna'dan kadın sadakatini ve dostluğunu simgeler izler bulurken, kendi yanı başımda anlatılan Albasması hikayelerinin Lilith'i işaret ettiğine elbette ki kolay değil inanmam.

Lilith'in bu hikayedeki yeri, Havva'nın itaatindeki kıymetin altını çizmek kadar olmamalı elbette ya da gerçekten düşman mı varsayıyor Havva'nın soyundan gelen çocukları kendine.

Ben kendi aklımca kadının kadına düşman edilme hikayesinin en beylik ilk imzası buluyorum bu anlatımları.

Sadakatli söz dinleyen eşler olarak resmedilen Havvaların düşmanları, o güçlü ne istediğini bilen Lilith soyundan gelen kadınlar. Bu türlü bir okuma ile daha bir anlamlı geliyor biricik eşlerinin sırça köşklerinde yaşayanların, diğerlerinin kendi var ettikleri kadar ile sürdürdükleri yaşamlarına ait kinleri.

Feminizmin erkek düşmanlığına denk sayılması ve feministlerin en sert yargılayıcılarının da yine kadınlar olması.

İlk sözü son sözü ile aynı olanlardanım ben, yetişkin aklımla da yine sıklıkla dile getirdiğim ''Lilith'in soyundan geldiğim''.

Öyle bir şeye zarar verme isteğim ya da şeytani güçlerim de yok. Hatta inanmayacaksın ama erkek düşmanı filan da değilim. Derdim üst ya da üstün olmak değil denklik peşindeyim sadece Adem olanlarla.

Havva, Lilith ve adsız olanımız neden birbirinin aynısı bedenler ile var edildik bir kez olsun düşün isterim. Gösterme çabam olsun evet sen Havva soyundan gelen eğer yanımıza alır isek o adı bile konulmamış olan kadını işte o vakit yaratılış efsanesini bile baştan yazdıracak kadar güçlü olabileceğiz.

Bu arada 8 Mart yaklaşırken biliyorum şimdi söyleceklerim ayrıca çok sevimsiz Canım Havva'lar, ama söylemekten çekinmeyenlerin soyundan gelenlerdenim ben.

Telef etmeyin onlarca çiçeği sebepsiz yere hikaye bildiğinizden farklı biraz...

1857'de 129 Kadın onlara çiçek alınmadı diye ölmediler."


YORUMLAR

  • 0 Yorum