İngiltere Kraliçesi Elizabeth öldü

İngiltere'de durumu hakkında doktorlarının endişe duyduğunu açıkladığı ve tıbbi gözetim altına alınan Kraliçe II. Elizabeth'in hayatını kaybettiği duyuruldu. Kraliçenin ölümünün ardından tahta oğlu Charles geçecek.

İngiltere Kraliçesi Elizabeth öldü
09 Eylül 2022 - 09:42 - Güncelleme: 09 Eylül 2022 - 17:34

Rekor kıran uzun ömrü ve muazzam popülaritesiyle geçen Haziran'da tahttaki 70. yılını kutlayan 96 yaşındaki hükümdarın sağlığı, yaklaşık bir yıl önce hastanede geçirdiği bir geceden bu yana, henüz belirlenemeyen nedenlerle kötüleşti.

Bu tarihten beri hareket etmekte güçlük çektiği belirtilen Kraliçe'nin nadiren kamuoyu önüne çıkmaya ve görevlerini giderek artan bir şekilde varisleri Charles ve William'a devretmeye başladı.

Kraliçe'nin doktorlarının bu sabah yaptığı "endişe" açıklaması sonrası varisi 73 yaşındaki Charles, eşi Camilla ile birlikte Kraliçe'nin bulunduğu Balmoral'a kızı Anne ile birlikte geldi. Diğer iki çocuğu, Prens Andrew ve Edward'ın da Balmoral'a gelmekte olduğu bildirildi.

Veraset sıralamasında ikinci olan torunu William'ın da kardeşi Harry, eşi Meghan Markle ile birlikte İskoçya'ya gittiği duyuruldu.

15 başbakan

Kraliçe son olarak kameraların karşısına yeni Başbakan Liz Truss ile birlikte çıktı. Truss, II. Elizabeth'in 70 yıllık saltanatının 15. hükümet başkanı olmuştu. Başbakanlar arasındaki görev teslim töreni kraliçenin sağlık sorunları nedeniyle Londra yerine Balmoral'da yapılmıştı.

Saray tarafından yayınlanan görüntülerde gülümseyen hükümdar bastonuna yaslanmış bir şekilde yeni liderle el sıkışırken görüldü.

"Buckingham Sarayı'ndan gelen haberler tüm ülkeyi derinden kaygılandıracak" şeklinde bir tweet atan Başbakan Liz Truss, "Benim ve Birleşik Krallık'taki herkesin düşünceleri Majesteleri Kraliçe ve ailesiyle birlikte" mesajını sosyal medya platformunda paylaştı.

ekran-resmi-2022-09-08-20-54-43.png

Tahtta rekor süre

Haziran ayının başında İngilizler, dünyanın en yaşlı hükümdarı olan 2. Elizabeth'in 70. hükümdarlık yıldönümünü dört gün boyunca kutlamıştı. Kraliçe kutlamalarda neredeyse hiç yer almazken sadece iki kez Buckingham Sarayı'nın balkonunda on binlerce kişinin önünde kısa bir süre göründü.

Elizabeth Alexandra Mary Windsor, 21 Nisan 1926 tarihinde doğdu. İngiliz Milletler Topluluğu üyesi elli üç ülkeden on dördünün kraliçesi olan Elizabeth, aynı zamanda Topluluk Başkanı ve İngiltere Kilisesi Yüksek Valisi.

"London Bridge Planı", Kraliçe'nin St Paul's Katedrali'nde katıldığı bir tören sırasında rahatsızlanmasının hemen ardından hazırlandı. Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Kraliçe'nin rahatsızlığı ciddi olmadığı ve bu nedenle de doktor çağrılmadığı ifade edildi. İngiliz yayın kuruluşu BBC de, Kraliçe 2. Elizabeth'in ölmesi durumunda yapacağı yayının provalarına önceden başlamıştı.

ekran-resmi-2022-09-08-21-02-17.png

Ailesi yanına geldi

Kraliçe Elizabeth'in kızı Prenses Anne ve en küçük oğlu Prens Edward da dahil olmak üzere dört çocuğunun da İskoçya'daki Balmoral Kalesi'nde olduğu belirtildi. Tahtın varisi Prens Charles ile eşi Camilla ve torunu Prens William'ın da geldiği aktarıldı.

Öte yandan, Kraliçe bir süredir sağlık problemleri yaşıyor, yürüme güçlüğü nedeniyle baston kullanıyordu.

Tahtın birinci sırasındaki varisi olan oğlu Prens Charles bir süredir Kraliçe'nin görevlerini yerine getiriyordu.

ekran-resmi-2022-09-08-21-02-01.png

Kraliçe, 1971 ve 2008'de Türkiye'yi ziyaret etti

Görev süresi boyunca, 110'dan fazla ülkeyi ziyaret eden Kraliçe Elizabeth, "dünyanın en çok seyahat eden devlet başkanı" unvanına sahip ancak İngiltere’de pasaportlar Kraliçe adına düzenlendiği için, Kraliçe Elizabeth’in pasaportu bulunmuyor.

Aynı zamanda, İngiltere'de ehliyetsiz araç kullanmasına izin verilen tek kişi de Kraliçe Elizabeth.

Kraliçe, tahtta bulunduğu süre boyunca 1971 ve 2008'de Türkiye'ye resmi ziyaretler gerçekleştirdi; Ankara, İstanbul, İzmir, Kuşadası ve Bursa gibi şehirleri gezdi.

Yılın yaşlısı ödülünü kabul etmedi

Kraliçe, son yıllarda iş yükünü azaltmasına rağmen, hala kraliyet görevlerinin büyük bir bölümünü sürdürüyordu.

Geçen yıl "The Oldie" dergisi tarafından "Yılın yaşlısı" seçilen Kraliçe Elizabeth, bu ödülü kabul etmedi.

Kraliyet ailesi yaptığı açıklamada, "Majesteleri, hissettiğiniz yaşta olduğunuzu düşünüyor. Bu nedenle Kraliçe, bu ödülü kabul edebilmek için ilgili kriterleri karşıladığını düşünmüyor." ifadesi kullanıldı.


YORUMLAR

  • 0 Yorum