İstanbul Havalimanı iç hat savaşını kaybetti

Bu yılın Ocak-Ekim döneminde iç hatta Sabiha Gökçen'i 18 milyon 35 bin yolcu kullanırken, 7 Nisan'da tam kapasite çalışmaya başlayan İstanbul Havalimanı'nı kullanan yolcu sayısı 10 milyon 157 binde kaldı. İki havalimanının tam kapasite çalıştığı dönemler karşılaştırıldığında Sabiha Gökçen, iç hatlarda İstanbul Havalimanı'na ciddi fark attı

İstanbul Havalimanı iç hat savaşını kaybetti
11 Kasım 2019 - 10:44 - Güncelleme: 11 Kasım 2019 - 20:01
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü verilerine göre İstanbul'da iç hat uçuşlarda Sabiha Gökçen Havalimanı, 'dünyanın en büyük havalimanı' sloganıyla 7 Nisan'dan bu yana tam kapasite ile çalışan İstanbul Havalimanı'na fark attı. Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, bu yılın Ocak-Ekim döneminde iç hatta toplam 18 milyon 35 bin 324 yolcu ağırladı. Ocak-Ekim döneminde 304 gün olduğu dikkate alındığında Sabiha Gökçen'den iç hatlarda günde ortalama 59 bin 326 yolcu uçtu. 

 

İstanbul Havalimanı'nda durum

 

İstanbul Havalimanı'nı ise Ocak-Ekim döneminde iç hatlarda 10 milyon 157 bin 579 yolcu kullandı. İstanbul Havalimanı 7 Nisan'dan itibaren tam kapasite çalışmaya başladı. Dolayısıyla 7 Nisan-31 Ekim'de 208 gün tam kapasite hizmet görmüş oldu. İstanbul Havalimanı'nı 1 Ocak-6 Nisan tarihleri arasında iç hatta yaklaşık 250 bin yolcu kullandı. Bu verilerin hepsini dikkate aldığımızda İstanbul Havalimanı'nı iç hatta günlük ortalama 47 bin 630 yolcu kullanmış oldu. Bu da İstanbul Havalimanı'nı iç hatta Sabiha Gökçen'in oldukça gerisinde kaldığını oryaya koyuyor. Atatürk Havalimanı'ndan ise 1 Ocak ile kapandığı 5 Nisan tarihleri arasında iç hatta 4 milyon 227 bin 132 yolcu seyahat etti. Günlük ortalama yolcu sayısı 44 bin 496 olarak gerçekleşti. Ancak söz konusu verilerin yolcu sayısının az olduğu düşük sezona ait olduğunu dikkate almak gerekiyor. 

 

İstanbul Havalimanı dış hatta farklı

 

Öte yandan İstanbul Havalimanı'nı Ocak-Ekim döneminde dış hatta 31 milyon 635 bin 100 yolcu tercih etti. Bunların önemli bir bölümü transit yolcular oluşturuyor. İstanbul Havalimanı'nı 7 Nisan'dan bu yana dış hatta günde ortalama 151 bin 345 yolcu kullandı. 

Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı ise dış hatta 10 ay boyunca 11 milyon 729 bin 501 yolcu ağırladı. Bu havalimanının günlük yolcu trafiği 38 bin 583 oldu. 

 

Bu arada açık olduğu 5 Nisan tarihine kadar Atatürk Havalimanı'ndan dış hatta toplam 11 milyon 845 bin 402 yolcu seyahat etti. Kapanan bu havalimanının günlük ortalaması düşük sezon olmasına rağmen 124 bin 688 idi.

 

İç hat yolcusu neden Sabiha Gökçen'i tercih ediyor?

 

• Sabiha Gökçen'e toplu taşımayla ulaşım İstanbul Havalimanı'na göre daha kolay ve ucuz. İstanbul Havalimanı'na ulaşımda Havaist'e gidiş dönüşte 32 (Başakşehir)-60 (Pendik) TL arasında bir ücret ödemek gerekiyor. İETT'nin 9 hattı var ancak Mecidiyeköy hattı dışındakiler sefer saatleri açısından yolcular için pek cazip değil. Havaist otobüsleri ayakta yolcu almadığından özellikle sabah saatlerinde İstanbul Havalimanı'na ulaşırken ara duraklardaki yolcular, otobüs dolu geldiğinde bir sonraki otobüsü beklemek yerine taksiye binmek zorunda kalıyor ve böylece ciddi ücret ödüyor.  

• Sabiha Gökçen'den uçuşlarda bilet fiyatları daha uygun. Hem Anadolu Jet, hem de Pegasus, THY'ye göre daha düşük fiyatlı bilet satabiliyor. Elbette THY'nin sunduğu konforu ve ikramı veremiyorlar. 

• İç hatlarda Sabiha Gökçen'den uçağa binmek ve uçaktan çıkışa varmak birkaç dakika alıyor. İstanbul Havalimanı'nda bu süre kimi durumlarda 25 dakikayı geçebiliyor. Özellikle yaşlı yolcuların İstanbul Havalimanı'nda uçağa binişleri ve uçaktan inip araçların olduğu yere gitmeleri zor oluyor. 

• İstanbul Havalimanı'nda otopark ücretleri gereksiz yere yüksek. Bu durum operasyonlarını buradan yürüten THY için de sıkıntı yaratıyor. Otopark ücretlerinin düşürülmesi havalimanına olan ilgiyi artıracaktır. Dahası yolcular kısa süreli seyahatlerinde araçlarıyla gidip dönebileceklerdir. 

Yeni Mesaj RECEP BAHAR/ÖZEL ANALİZ

YORUMLAR

  • 0 Yorum