İzmir İlk Film Projesi Geliştirme Kampı

Tamamen ücretsiz olarak yapılacak Oyuncu, yönetmen ve senaristler seçilecek beş projenin sahiplerine 19-23 Temmuz tarihleri arasında eğitimler verecek.

İzmir İlk Film Projesi Geliştirme Kampı
26 Haziran 2022 - 08:27

Başarılı ve ödül getiren bir “ilk film” çekmek yönetmenliğe yeni adım atmış herkesin hayali. Ancak ortada iyi bir senaryo veya fikir olsa da bunu hayata geçirmek genellikle çok kolay olmuyor. Çoğu zaman en başta maddi imkânsızlıklar devreye giriyor. Bu sorunu aşmak için yurtiçi ve yurtdışındaki fonlara başvurmak gerekiyor, ancak nasıl başvurulacağı ve projeyi nasıl anlatmak gerektiği konusunda yeterli bilgi sahibi olmamak iyi bir fikrin filme dönüşmesine engel oluyor. İş bununla da bitmiyor; yönetmenlik ve senaryo konusunda sorun olmasa da bu¨tc¸eleme, yapım, dağıtım gibi konuları da bilmek gerekiyor. 

 

İzmir İlk Film Projesi Geliştirme Kampı bütün bu konularda eğitimler verecek. Konaklama ve eğitimlerin ücretsiz olduğu kamp 19-23 Temmuz tarihlerinde K2 Urla Nefes Alanı’nda yapılacak. Kampta beş projenin yo¨netmen, yapımcı ve senaristleri yogˆun bir proje geliştirme egˆitimine katılacak. Yapılan açık çağrıya başvurular 1 Temmuz’a kadar sürüyor. Başvurular İzmir Sinema Ofisi web sitesinden (izmirsinemaofisi.org) yapılıyor. Önemli bir not: Kampa, İzmir’de yaşayan veya geliştirdiği projeyi İzmir’de çekmeyi planlayan sinemacılar başvurabilecek. Organizasyonun başında İzlem Oktay ile birlikte yapımcı Müge Özen bulunuyor. Özen’den İzmir İlk Film Projesi Geliştirme Kampı’nı dinledik.

 

Her şeyin salgın sürecinde verdikleri çevrimiçi eğitimlerle başladığını söyleyen Özen, şöyle anlattı: “İzlem’le beraber pandemi sırasında online eğitimlere başladık ve benim şirketimin çatısı altında İzlem’le birlikte Solis Cinema Sessions diye bir marka yarattık. Buradaki eğitimlerden çok iyi dönüşler aldık. Şimdi de ‘Bunu fiziksel yapmalıyız’ dedik. Fiziksel olmasının insanların ağ kurması ve birbirini tanıması açısından yararları var. İzmir Sinema Ofisi birkaç yıldır çok aktif çalışıyor. ‘Ayak İşleri’ dizimizi biz İzmir’de çektik. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Vakfı, İZELMAN, Tunç Soyer, herkes bize destek oldu. Böylece proje vücut buldu.” 

 

EN İYİ PROJEYE DESTEK

Özen, eğitim programının nasıl olacağını da şöyle açıkladı: “Amacımız insanlarla rahatça konuşulabilecek, paylaşım yapılabilecek, rahat soru sorabileceğimiz ve kendi kaygılarımızı da paylaşabileceğimiz bir ortam yaratmak. Bu sektöre girerken en önemli şey özgüven ve ağ kurmak. Bazen özgüvene giden bilgiyi nasıl edinebileceğimiz bir problem oluyor. Biz aslında hem bunu sağlamak hem de normalde gittiğiniz etkinliklerde bir dakika görebileceğiniz insanlarla sizi uzun uzun bir arada tutmak istedik. Onlarla paylaşıma girmek, birlikte vakit geçirmek, bizim sunduğumuz bu. 

 

Çok önemli bir şey daha yapıyoruz. Proje sunumu (pitching) dediğimiz bir şey var. Biz fon alırken bunların yarışmalarına girmek zorundayız. Bu iş tüm dünyada böyle yürüyor. Kampın önemli ve ilginç yanlarından birisi de çok yoğun bir şekilde ekipleri ‘pitching’e hazırlamak olacak. En iyi olduğunu düşündüğümüz projenin yapım sürecine İzmir Sinema Ofisi destek verecek.” 

‘OTOPARK VE MAZOT...’

Özen, İstanbul’da film çekmenin kaos haline geldiğini dile getirerek şöyle konuştu: “Mekân konusunda İzmir çok ciddi şeyler öneriyor. İstanbul’da film çekmek şu an bir kaos. Yerel belediyelerin izin bedelleri çok yüksek, işgaliye çok yüksek, zaten en ufak sete bile 15 araçla gidiyorsunuz, bunları park etmek, ekibin yemek yiyeceği bir alan bulmak... Sinema kreatif bir şey gibi gözükür ama sinema aslında otopark ve mazot parasıdır. Bunlar varsa filminizi çekebilirsiniz. Bir yandan İstanbul açık bir plato şu an. İzmir o anlamda bakir. Hem şehri hem çok muhteşem bir doğası, hem de tarihi eserleri var. Şu anda İzmir keşfedilmeyi bekleyen bir plato...”

EĞİTİMLER UZMAN İSİMLERDEN

Eğitimler, yapımcı Müge Özen ve yönetmen/senarist Ali Vatansever’in yürütücülüğünde yönetmen Çağıl Bocut, yapımcı/dağıtımcı Ersan Çongar, oyuncu Nezaket Erden, yapımcı Armağan Lale, yönetmen/senarist Tunç Şahin, festival direktörü Azize Tan ve yapımcı/senarist Emine Yıldırım’ın yer aldığı uzman bir eğitim kadrosu tarafından verilecek. Eğitmenlerin yanı sıra, yapımcı Zeynep Atakan ve yönetmen Pelin Esmer de Ustalık Sınıfı konuşmalarıyla katılımcılarla deneyimlerini birebir paylaşmak ve alanlarıyla ilgili konuşmalar yapmak için kampa katılacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum