Lise Tercihi Nasıl Yapılır?

LGS tercih dönemi yaklaştı. Lise tercihi nasıl yapılır sorusu tüm öğrencilerin ve velilerin gündeminde.

Lise Tercihi Nasıl Yapılır?
03 Haziran 2022 - 17:29


Tüm detaylarıyla LGS tercih döneminde dikkat edilmesi gerekenleri ve LGS tercihi nasıl yapılır anlatıyoruz.

Lise Tercihi Nasıl Yapılır - LGS Tercihi Nasıl Yapılır

Lise tercihlerinde kaç tercih hakkı var?

Öğrenciler 3 aşamalı tercih hakkına sahiptir. 3 aşamada toplam tercih hakkı sayısı yirmidir. Bunlar yerel okullar, merkezi puanla alan okullar, pansiyonlu okullardır.
Yerel okullarda öğrencilerin 5 tercih hakkı vardır ve öğrencilerin yerel okul tercihinde en az 3 tercih yapmak zorundadır. Bu 3 tercihin kayıt alanından (yeşil alan) olması gerekir. Öğrenciler kalan 2 yerel yerleştirme tercihi  haklarını kayıt dışı bölgeden (mavi bölge) yapabilirler . Öğrenciler en az 3 kayıt alanından yerel tercihlerini yapmadıkları durumda merkezi puan ve pansiyonlu okullar için tercihe devam edemeyeceklerdir.
Öğrenciler yerel tercihlerinde aynı türden 3 okul yazamamaktadır. Örneğin bir öğrenci üçten fazla anadolu lisesini yerel tercihlerine yazamaz. Üçüncü anadolu lisesinden sonraki tercihleri farklı tür bir liseye ait olmalıdır. (Örneğin meslek liseleri ya da anadolu imam hatip liseleri.)
Merkezi puanla öğrenci alan okullarda öğrenciler 10 tercih hakkına sahiptir. Öğrenciler merkezi puanlı alan okullar için tercih yapmak zorunda değildir.
Öğrencilerin merkezi puanla yaptığı tercihler diğer iki tercih türünden önce değerlendirilecektir. Bu sebeple öğrenciler merkezi puan tercihlerini hassasiyetle yapmalıdır. Uzmanların öğrencilere önerileri yüzdelik dilimlerinin %20 yukarı ve aşağısındaki okullardan tercih yapmaları yönündedir. Böylece hem yüzdelik diliminin yükselme ihtimaline karşı hem de açıkta kalma ihtimaline karşı öğrenciler tedbir almış olacaklardır.
Pansiyonlu okullar için ise öğrencilerin 5 tercih hakkı vardır. Merkezi puanla alan okullar gibi öğrenciler bu bölümden tercih yapmak zorunda değildir. Bu alan için de merkezi puanla alan okulalrda olduğu gibi yüzdelik dilimin hem yukarısında hem altında kalan okullarla sıralama yapılmalıdır.

LGS tercihleri nereden yapılacak?

LGS tercihleri tercih dönemi sonuna kadar eokul.meb.gov.tr/ internet adresinden yapılacaktır. E-okul internet sitesinde bulunan tercih robotu ile okul türlerini ve geçmiş yıla ait yüzdelik dilimleri inceleyerek tercih yapılabilir. Bunun beraber öğrenciler ortaokul ya da imam hatip ortaokulu müdürlükleri aracılığı ile yapabilecekler. Hem e-okul hem okul müdürlükleri aracılığı ile tercih yapan öğrenciler tercihlerini ortaokul müdürlüklerine onaylatmalıdır.
Spor lisesi, özel okullar ve yetenek sınavı ile alan liselere kesin kaydı yapılan öğrencilere e-okul tercih ekranı açılmayacaktır. Ayrıca LGS'ye katılmayan öğrencilere yerel tercihler dışındaki tercih ekranları açılmayacaktır.

LGS Tercihleri Sonrası

Tercih dönemi ardından öğrenciler tercih sonuçlarına sonuc.meb.gov.tr internet adresinden ulaşabileceklerdir.

LGS süreci gibi yoğun bir yılın ardından öğrenciler 9. sınıfta rahatlamak istemeler çok doğaldır. Elbette dinlenmek LGS süreci sonrası gerekli. Ancak lise dönemi boyunca az sürelerle de olsa düzenli çalışmak 4 yıl sonraki YKS için öğrencilere çok yardımcı olacaktır. Okul derslerinden sonra yapılacak 30 dakikalık tekrarlar bile hem yazılılar hem YKS süreci için  çok destek olacaktır. Tekrarların en güzel yollarından biri ise soru çözümüdür. Lise öğrenciler için oldukça yoğun olabilmektedir. Bu sebeple öğrencilerin kendine yardımcı araçlar bulması liseyi onlar için kolaylaştıracaktır. Bu araçlardan biri ise soru çözüm uygulamaları. Öğrenciler şimdiden YKS ve yazılı hazırlıkları için soru çözmeli ve yapamadığı soruları öğrenmelidir. Yapılamayan soruların çözümüne hızlıca ulaşmak için Kunduz uygulamasını öğrencilerin sevdiği uygulamalardan biridir. Kunduz ile öğretmen bulmak zorunda kalmadan ve beklemeden 15 dakika içerisinde soruların çözümüne ulaşılabilmektedir. Böylece öğrenciler aklındaki sorular çok tazeyken bilgiye erişip çalışmalarına devam edebilmektedir.
Tüm öğrencilere iyi bir tercih dönemi ve başarılı bir lise hayatı dileriz.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum