Maya Medeniyeti Neden Çöktü?

Astronomi, mimarlık ve matematikte şaşırtıcı başarılara imza atmalarına rağmen, klasik Maya medeniyeti yaklaşık 1000 yıl önce çöktü.

Maya Medeniyeti Neden Çöktü?
05 Ağustos 2018 - 21:44
Tarihçiler Maya Medeniyetinin çöküşüyle ilgili uzun süreden beri şüpheli bir durum olduğunu düşünüyor. Ancak bu konuyla ilgili yapılan çalışmalardan herhangi bir sonuç elde edilemedi. Şimdi yapılan yeni bir çalışma Maya Medeniyetinin yok olmasıyla ilgili ortaya atılan teorileri doğrulamakla kalmadı, aynı zamanda Medeniyetin kurulu olduğu bölgenin kuraklaşmasıyla ilgili kesin ölçümler yaptı. 

Yucatán Yarımadası’ndaki Lake Chichancanab, Maya Medeniyetinin kalbine oldukça yakın bir yerdir. 90’lı yılların ortalarında göl tabanında biriken oksijen izotoplarının oranlarındaki değişiklikler Maya klasik döneminin son yıllarının nispeten kuru olduğunu gösterdi. Ancak 90’lı yıllarda kullanılan tekniklerle Maya Medeniyeti döneminde, dönemden önce ve sonraki kuraklıkla ilgili tam bilgiler elde edilemedi. Yaşanan iklim değişiklikleri Batı Yarımküredeki en gelişmiş medeniyetlerden birisi olan Mayaları yıkmaya gerçekten yeterli miydi?

Yeni yapılan araştırmalarda bilinmeyen sebeplerle Orta Amerika’nın ikliminin çok dramatik bir biçimde değişmiş olduğu ortaya çıktı. Cambridge Üniversitesi araştırma öğrencisi NicholasEvans, Lake Chichancanabgölünün tabanında yapılan bir araştırma sırasında toplanan alçı tortullarında yakalanan su moleküllerinde oksijen ve hidrojen izotoplarını ölçtü. Evans ve ekip arkadaşları, 400 yıldan uzun bir süre boyunca gölün havza alanı içinde yıllık yağış miktarında yüzde 41 ila 54 arasında bir düşüş olduğu sonucuna vardı. 

Nem yüzde 2-7 oranında düştü, bu mütevazibir değer olabilir ama buharlaşma üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bunun tarımsal üretim üzerinde büyük bir etkisi olmalıydı ve şaşırtıcı bir şekilde bazı yıllar durum daha kötüydü. Yağış muhtemelen uzun vadeli normların yüzde 70 altındaydı. Bir toplumun böylesi iklim koşullarında hayatta kalabilmesi için uzun yıllar yetecek gıda rezervinin bulunması gerekiyor. Ancak Mayalar da böyle bir rezervin bulunmadığı anlaşılıyor.

Kaynak: http://www.iflscience.com/environment/halving-of-annual-rainfall-caused-the-collapse-of-the-classic-maya-civilization/all/

YORUMLAR

  • 0 Yorum