Bilim İnsanları, Stonehenge'de Gömülü Olan İnsan Kalıntılarıyla İlgili Bazı Garip Bulgular Elde Etti

Bugün bilinen halini almadan önce Sarsen Anıtı ismiyle anılan Stonehenge, Mezolitik ve Neolitik halk için önemli bir yerdi. Bölgede bulunan kemik kalıntıları günümüzden yüzlerce yıl önce bu alanın önemli bir mezarlık yeri olduğunu da gösteriyor.

Bilim İnsanları, Stonehenge'de Gömülü Olan İnsan Kalıntılarıyla İlgili Bazı Garip Bulgular Elde Etti
05 Ağustos 2018 - 21:48
Stonehedge’de yapılan kazılarda en az 58 iskelete ulaşıldı. İskeletlerin bulunduğu delikler Aubrey delikleri olarak adlandırılıyor. Bu delikler zamanla kiremitle doldurulmuş ve üstüne taş çember inşa edilmiş. Ortaya çıkarılan kalıntılar sonra tekrar kazılmak üzere 2008 yılında Aubrey deliğine yeniden gömüldü. Buradan elde edilen iskeletlerin kemik yapılarındaki analizler, cesetlerin tarihini M.Ö. 3180 yılına kadar geri götürüyor. Stonehedge’nin tarihi ise M.Ö. 2550 yılına dayanıyor. 

Belçika’daki VrijeUniversiteitBrussel’den araştırmacılar stronsiyum izotop analizi ile iskeletleri inceledi. Bu test genel olarak iyi korunan dişler üzerinde uygulanmaktadır. Testte kullanılan izotoplar toprakta bulunur ve bitkiler yoluyla insanlar tarafından alınır. Bitkiler bir kişi tarafından yendiği zaman izotoplar dişler ve kemiklerdeki kalsiyumun bir bölümünde değişiklik meydana getirir. Stronsiyum izotopları coğrafi bölgelerle eşleştirilebilir ve sırayla bir kişinin ne yediğini ve nereden geldiğini tanımlamaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda bu test ölümden önce son 10 yıl boyunca kişinin yediği yiyeceklerin bir ortalamasını yansıtır. Aynı zamanda bu kişinin zamanının çoğunu nerede geçirdiğini anlamak için de yeterli bilgiyi vermektedir. 

Araştırmacılar Stonehedge’de gömülü olan 58 iskeletin 25’inden aldıkları numunelere analiz gerçekleştirdi. Yapılan analizlerde 25 kişiden 15’inin Stonehedge yakınlarındaki yerel bölgede yaşayan insanlara ait olduğu anlaşıldı. Ancak kalan 10 kişi uzaklardan bölgeye gelmişti. Bu eski insanlar bölgeye gelebilmek için Batı İngiltere üzerinden 200 kilometre seyahat gerçekleştirdi. Bu kişilerin buraya öldükten sonra getirildiğine dair iddialar bulunuyor. Bunun yanı sıra maden ocaklarında çalışmak amacıyla bölgeye gelen insanlar olma ihtimali üzerinde de duruluyor. Stonehedge’nin neden yapıldığına dair gizem sürüyor. Zaman içerisinde bu gizemli yapıya dair birçok yeni keşif yapılacak gibi görünüyor.

Kaynak: https://www.sciencealert.com/stonehenge-site-ancient-burial-ground-dead-came-from-as-far-as-wales-anthropology

YORUMLAR

  • 0 Yorum