Ofsaytı Kayserispor'da öğrendim

Berna Gözbaşı, Süper Lig’in ilk kadın kulüp başkanı. İş yaşamına sıfırdan başlamış. Şimdi 5 kıtada 70’ten fazla ülkeye yatak ihracatı yaptığını söylüyor. Ofsayt meselesini çözmüş. Hayali, futbolda kurumsallık ve küfürsüz stat.

Ofsaytı Kayserispor'da öğrendim
27 Kasım 2019 - 09:27 - Güncelleme: 27 Kasım 2019 - 20:04
Süper Lig’in ilk kadın başkanı Berna Gözbaşı... Kayserispor’un Fenerbahçe galibiyetinde yabancı dil bilmesinin önemine dikkat çekiyor.  “Galibiyette yabancı futbolcularla kurduğum iletişimin büyük rolü olduğuna inanıyorum” diyen Gözbaşı’nın kadınlar için bir futbol sorunsalı olan “ofsayt” meselesini ne zaman çözdüğünü merak ettim, sordum. İşte yanıtı: Net olarak Kayserispor yönetimine girdiğimde öğrendim...

YATAK İHRAÇ EDİYOR



Berna Gözbaşı astsubay baba ve öğretmen bir annenin kızı... Çanakkale doğumlu... 9 Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nü bitirdikten sonra baba memleketi Kayseri’ye dönüp ticarete atıldı. O günleri şöyle anlatıyor: “İş yaşamına sıfırdan başladım. İhracattaki potansiyeli gördüğümde kadın başına Afrika’nın ücra köşelerinde pazar kovaladım. Sonra hızla işlerim gelişti. Şimdi 5 kıtada 70’ten fazla ülkeye yatak ihracatı yapar duruma geldim. DEİK İcra Kurulu’nda da sayman üye olarak görev yapıyorum. Ayrıca DTİK’de icra kurulundayım ve Türkiye Portekiz İş Konseyi başkanıyım.”

EN BÜYÜK AKTİVİTE KAYSERİSPOR OLUNCA...



Peki, onu süper ligin ilk kadın başkanı olarak tarihe geçirecek Kayserispor serüven nasıl başladı?

“Kayseri’nin en önemli sorunu sosyal faaliyetlerin kısıtlı olması. En büyük sosyal aktivite Kayserispor olunca önce Kayserispor Yönetim Kurulu’na girdim, sonra başkan yardımcısı ardından başkan seçildim. Yerel yöneticiler, STK’ler, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da girişimleriyle Başkanlık görevine getirildim.

İYİ BİR BASKETBOLCUYDUM



Erkeklerin “Bir kadına onu anlatmak, deveye hendek atlatmaktan daha zordur” diye tanımladığı ‘ofsayt’ı ne zaman öğrendi? Gözbaşı, “Doğrusu net olarak Kayserispor Yönetim Kurulu’na girdiğimde öğrendim. Ama diğer kadınlar gibi konunun çok yabancısı değilim” diyor. Çocukluğundan beri sporla iç içe olduğunu anlatıyor. Gençlik yıllarında iyi basketbol oyuncusuymuş, şimdilerde kızı voleybolda annesinin spor tutkusunu sürdürüyor.

FENER’İ BÖYLE YENDİK



Erkek dilinin egemen olduğu bir spor futbol. Futbolcularla arasının nasıl olduğunu sordum: “Onlarla çok iyi diyalog kurdum. Yabancı dil sorunum olmadığı için özellikle yabancı futbolcularla iletişim sorunu yaşamıyoruz. Fenerbahçe karşısında aldığımız galibiyette yabancı futbolcularla kurduğum iletişimin büyük rolü olduğuna inanıyorum.”

KADIN TARAFTAR SAYISI ARTACAK



Ve şiddet... Statlardaki küfür kıyamet hepimizin malumu... Bir kadın başkan bunu değiştirir mi? Gözbaşı yanıtlıyor: “Ben Kayserispor’dan başlayarak tüm takımlara yayılacak bir hareket başlatmak istiyorum; o da tribünlerdeki kadın taraftar sayısını artırmak. İnanıyorum ki her takımın çok fanatik kadın taraftarları var ama özellikle küfürden dolayı tribünlerde yerini alamıyorlar. Kulüp yönetimlerinde kadınların sayısı artıkça bunun azalacağını düşünüyorum. İş dünyasında da kadının yer aldığı her işletmede disiplin, düzen kendiliğinden gelir. Burada da bunu yaşayacağız.”

SAKİN VE SABIRLIYIM



Peki, sinirlerine hâkim olabilecek mi, mizacı bu adrenalin için uygun mu? “Yerine göre tepkilerim değişebilir ama genelde çok sakin, sabırlı bir yapım vardır. Ama olumsuzluklara karşı iş disiplininden de kaynaklanan anlık, sonuç getirici kararlarla yoluma devam ederim” diyor.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum