Omniverse: Metaverse'in ötesi bir kavram

Evet, Metaverse sanal bir evrende yaşamı mümkün kılıyor. Peki son aylarda duyulmaya başlayan “Omniverse” nedir?

Omniverse: Metaverse'in ötesi bir kavram
03 Nisan 2022 - 20:12 - Güncelleme: 03 Nisan 2022 - 20:17

Öncelikle Metaverse’i hatırlayalım

Özellikle Facebook adını Meta’ya çevirdikten sonra Metaverse kavramının kullanımı oldukça yaygınlaştı. Peki son günlerde duyulan Omniverse kelimesine ne kadar aşinasınız?

 

Metaverse görece yeni bir kavram olsa da ilk olarak 1992 yılında Neal Stephonson’ın Parazit (Snow Crash) adlı bilim kurgu kitabında tarif edilmiştir. Kozmolojik bir ifadedir ve birbirine bağlı sanal dünyaları temsil eder. Örneğin; oyun oynamaktan sıkılan bir oyuncu bulunduğu platformu değiştirerek sanal ortamda alışverişe gidebilir, sosyalleşebilir. Tüm bu aktiviteler tek bir kullanıcı kimliği ile yapılır.

Öte yandan Meteverse ortamı için farklı girişimler de mevcut. Epic games’in CEO’su Tim Sweeney Fortnite adlı bir metaverse evreni kurarken oyun oynayanların sanal konserler, film festivalleri ve hatta sanal spor karşılaşmalarında vakit geçirmelerini hedefliyor. Metaverse, Telekomünikasyon şirketleri açısından da 5G alanında iyi bir kullanım alanı bulabilir. VR ve AR uygulamaları için hız ve kapasite sağlayabilir. Bu sayede ortam, artırılmış gerçeklik ile çevrimiçi alışveriş gibi etkinliklere ev sahipliği yapabilir.

Günümüzde teknoloji meraklılarının yanı sıra Metaverse ortamında arazi alandan Metaverse coinlere yatırım yapanlarda çok sayıdadır. Dolayısıyla bu ortam, yatırımcılar tarafından da yaygın bir ilgi odağı olmaktadır.

Metaverse henüz aşina olmayanlar bir önceki yazıma bakabilir. Evet, Metaverse sanal bir evrende yaşamı mümkün kılıyor. Peki son aylarda duyulmaya başlayan “Omniverse” nedir?

Omniverse nedir?

İçinizden “Omniverse teorisine” aşina olanların cevapları hazır: “Çoklu evren teorisi, bir arada var olduğu varsayılan paralel evrenlerin bir kümesidir.”

metaverse omniverse
Metaverse için önerilen hiyerarşik yapı.

Ancak Sanal alemde Omniverse birbirinden bağımsız iki ayrı anlam taşıyor. Birisi teorideki gibi büyük evren anlamına geliyor, ancak bu sadece sanal ortamı kapsıyor. Yani farklı metaverse ortamları multiverseleri, onlar da omniverse’i oluşturuyor. Böylece birbirinden farklı altyapıya sahip metaverse ortamları bir araya gelebiliyor.

 

Kozmolojideki çoklu evren teoreminde olduğu gibi sanal ortamda da bir multiverse çok sayıda metaverse’in bir araya gelmesinden oluşuyor. Omniverse ise mevcut tüm multiverseleri içeriyor. Yani; sanal dünyada Metaverse en alt seviyesi gösterirken, Multiverse metaverse gruplarını içeriyor. Örneğin; Facebook Metaverse’i ve Google Metaverse’inin bir grup oluşturması için belli standartlar ve ortak çalışma gereksinimlerinin karşılanması gerekiyor.

Bir multiverse ortamında birbirinden bağımsız çok sayıda sanal dünyayı kapsıyor ve bu ortamlarda yapılan aktiviteler birbirini etkilemiyor. Mesela kişinin sosyal medya hareketlerinin ya da alışverişinin video oyununa bir etkisi olmuyor. En üst seviyede ise mevcut ve oluşacak olan tüm Metaverse ve Multiverse’leri kapsayan bir kavramdan bahsediliyor ve buna da Omniverse deniyor.

NVIDIA Omniverse

Öte yandan NVIDIA trafından geliştirilen ve tanıtılan Omniverse platformu, mimar, mühendis ve diğer yaratıcı ortam ihtiyacı duyan geliştiricilerin ortak çalışmasını sağlayan bir sanal evren sunuyor. Aşağıdaki video Metaverse ve Omniverse ortamlarını kıyaslıyor.

NVIDIA Omniverse, “3D tasarım işbirliği ve ölçeklenebilir çoklu GPU ile gerçek zamanlı, gerçeğe yakın simülasyon için kolayca genişletilebilir bir platform” olarak tanımlanıyor. Omniverse, sağladığı sanal işbirliği ortamı ile yaratıcı bireylerin ekipler halinde çalışarak verimli olmalarına olanak tanıyor. NVIDIA Omniverse, gerçek zamanlı 3D tasarım ve sanal dünya simülasyonu platformu olarak, bireysel kreatör ve sanatçılar tarafından ücretsiz kullanılabiliyor.

Platformu kullananlar, projeleri sanal ortamda birbirine bağlayarak en karmaşık içerikleri pratik şekilde oluşturulabilirler. Böylece tasarımcı, mimar ve mühendisler çalıştıkları projelere eş zamanlı ve görsel olarak ortak katkıda bulunabilirler.

Metaverse herkesin kullanımı için bir alan olarak geliştirilirken, NVIDIA Omniverse sadece yaratıcı işlemler için ortak çalışma sağlaması amacı ile geliştiriliyor. NVIDIA Omniverse halihazırda çalışıyor ve kullanılıyor, öte yandan gelişimi de devam ediyor. Omniverse, özellikle yaratıcı sanatlar ve üretim alanında çalışanlara, öğrencilere ve öğretim üyelerine büyük bir kolaylık sağlıyor. Öte yandan, endüstri ortamı için ise müthiş bir verimlilik sunuyor.

Sonuç olarak, artık Omniverse kelimesini duyduğunuzda zihninizde oluşacak birkaç kavram  daha var. Yaratıcı bir sektördeyseniz bireysel NVIDIA Omniverse’i kullanmayı deneyin. Her iki Omniverse kavramının da getireceklerini heyecanla bekliyoruz. Görünen o ki gerçek dünyadan kaçma arzusu, insanlığa yepyeni sanal dünyalar sunacak.

 

Kaynaklar:

Metaverse ile birlikte hayatımıza girecek meslekler

YORUMLAR

  • 0 Yorum