Reuters'ten flaş iddia! Türkiye dışlanıyor

Rusya'dan S-400 füzeleri satın almasını engellemek için Türkiye'ye şantaj ve tehdit de dahil, her türlü baskıyı uygulayan ABD, F-35 projesinden Türkiye'yi dışlamayı tartışıyor. Reuters Haber Ajansı’na göre ABD'li yetkililer, Türkiye'siz de F-35 savaş uçağı üretiminin mümkün olduğunu düşünüyor

Reuters'ten flaş iddia! Türkiye dışlanıyor
30 Mart 2019 - 11:14
Türkiye'nin Rusya'dan satın alacağı S-400 füze savunma sistemlerinin, F-35 savaş uçaklarının radara yakalanmama özelliğini devre dışı bırakabileceği ve NATO sistemleriyle uyumsuz olacağı iddialarıyla bu alımdan Türkiye'yi vazgeçirmek için şantaj dahil her türlü yola başvuran Amerika yönetimi, F-35 savaş uçağı programından Türkiye'nin çıkarılması konusunu tartışıyor.



ABD'de F-35 savaş uçakları programından Türkiye'nin çıkarılmasının proje açısından sorun teşkil etmeyeceğinin konuşulduğunu iddia eden Reuters Haber Ajansı'nın adını paylaşmadığı Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberine göre; Türkiye'siz de F-35 savaş uçağı üretimi mümkün.



Ajans geçen hafta yaptığı bir haberde de Türkiye'ye yapılacak F-35 savaş uçağı teslimatlarının durdurulabileceğini öne sürmüştü.



Türkiye F-35 ortaklarından biri



F-35 savaş uçaklarının üretimindeki ortaklardan biri olan Türkiye, uçakların gövdesi, iniş takımları ve kokpit göstergelerinin bazı parçalarının üretimini gerçekleştiriyor. Türkiye'nin F-35'e ürettiği parça sayısı 800. Amerikalılara göre



Türkiye'nin ürettiği parçaların başka üreticilerden temin edilebilmesi mümkün. Türkiye'nin projeden çıkarılması ve farklı üreticilere yönelmenin uçakların üretimini 3 ay kadar geciktireceği ifade ediliyor.



Uçağın üreticisi şirket Locheed Martin ise şu aşamada bu konuda herhangi bir yorum yapmış değil. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Aralık ayında yaptığı bir açıklamada Türkiye'nin F-35'lerin üretiminde kritik bir rol oynadığını ve Türkiye'yi programdan çıkarmanın kolay olmayacağını söylemişti.



Öte yandan Türk pilotların F-35 savaş uçaklarıyla ilgili ABD'deki eğitimleri de devam ediyor. Türkiye, uçaklardan ikisinin kendisine bu yıl Kasım ayında teslim edilmesini bekliyor.



Türkiye S-400'de kararlı



Amerika son olarak Türkiye'ye, S-400 füze savunma sistemlerinden vazgeçmesini ve Patriot sistemlerini indirimli olarak almasını önerdi.



Washington'ın teklifi Mart sonunda sona eriyor. Ancak 'üst seviyede bir kararlılık olduğu' ifade edilen Ankara şu ana kadar S-400'lerden vazgeçeceğine dair herhangi bir sinyal vermedi. Satın alma işleminde bir sorun yaşanmazsa Türkiye, S-400 kullanan ilk NATO üyesi olacak.



Şu anda dünyada kullanımda olan en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak gösterilen S-400 sisteminin kontrolü tamamen Türk Silahlı Kuvvetleri'nde olacak.



Ancak Patriot alınması halinde sistem kontrolü ABD'nin elinde oluyor. S-400'ler Patriotlardan üstün özelliklere sahip.



S-400'ler yüzde 99.9 isabetle, birden fazla hedefi vurabilirken, ABD'nin Patriot sistemleri hedefi isabet ortalaması sadece yüzde 65. Ayrıca S-400'lerle birlikte Rusya, Türkiye'ye teknoloji aktarımı yapacak; S-400'den daha gelişmiş modeli olan S-500'lerin Türkiye ile ortak üretimi dahi söz konusu.

YENİMESAJ

YORUMLAR

  • 0 Yorum