Rusya'da seferberlik ilanı piyasaları sarstı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ülkesinde kısmi seferberlik ilan etmesi piyasalardaki tansiyonu yükseltti: Euro, altın, petrol ve Bitcoin’de hareketlilik…

Rusya'da seferberlik ilanı piyasaları sarstı
22 Eylül 2022 - 09:06

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün, iki milyon aktif görev yapmayan silahlı kuvvet mensubunu kısmi seferberliğe çağırarak Ukrayna’daki savaşı tırmandıracağının işaretini verdi. Rusya, en son İkinci Dünya Savaşı’nda askeri seferberlik ilan etmişti.

Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk yönetimlerinin Rusya’ya bağlanmak için aldıkları referandum kararı da piyasalardaki risk algısını yükseltti. Askeri seferberlik kararını ilan eden Putin bugün Donbas, Zaporijya ve Herson bölgelerinin bağımsızlık kararlarını desteklediklerini belirtti.

 

Kararın ardından Avrupa’da artan riskler Euro’nın gerilemesine ve doların yükselmesine sebep olurken enerji piyasasındaki endişeler petrol fiyatlarını yükseltti. Öte yandan piyasadaki risk iştahının düşmesi yatırımcıyı güvenli liman altına yönlendirdi. Riskli varlıklar olarak görülen kriptolar ise geriledi.

EURO’DA DÜŞÜŞ SÜRDÜ

Bu karar Avrupa’daki gaz krizi ve jeopolitik istikrarsızlık korkularını beslerken Euro’nun daha da düşmesine sebep oldu. Kararın ardından enerji krizi yaşayan Avrupa’da ekonomiye ilişkin risklerin artacağı beklentisi nedeniyle Euro/ dolar paritesindeki düşüş sürdü.

Dün yüzde 0,6 değer kaybeden parite bugün de geriledi. Kur öğlen saatlerinde önceki kapanışının yüzde 0,4 altında 0,9927’den işlem gördü. Doları başlıca para birimleri karşısında ölçen dolar endeksi yüzde 0,3 artarken dolar/TL de bugün yıl içi zirvesini yenileyerek 18,33’ü gördü.

Öte yandan kararla birlikte ruble dolar karşısında değer kaybetse de sonrasında bu kayıplarını telafi etti. Karar öncesi 60,6 seviyelerinde bulunan kur kararın ardından 62 seviyelerine geldi. Ancak sonrasında kur tekrar 60,5 seviyesine geriledi.

PETROL FİYATLARI ARTTI

Seferberlik ilanı savaşın şiddetleneceği ve tedarik zincirinin daha da bozulacağı endişelerini beraberinde getirirken Rus petrolüne dönük arz endişeleri de arttı. Halihazırda yaşanan arz problemlerinin savaşın seyrindeki artışla birlikte daha da büyümesi bekleniyor. Rus petrolü hâlâ pek çok ülkenin tüketiminde önemli bir paya sahip.

Bu nedenle seferberlik ilanı ile birlikte petrol fiyatları da yeniden yükselişe geçti. Seferberlik sonrası Brent petroldeki günlük kazanç yüzde 2’yi aştı. Brent petrol varil başına yüzde 2,3 artışla 92,75 dolardan işlem gördü. Batı Teksas ham petrolü ise yüzde 2 artışla 92,75 dolar seviyesine yükseldi.

 

SEFERBERLİK KARARI ALTINI DESTEKLEDİ

Putin’in açıklamaları küresel ölçekte risk algısını artırırken altın gibi güvenli limanları da destekledi, riskli varlıklar olan borsa kriptolarda ise satış getirdi.

Dün yüzde 0,7 azalışla günü 1665 dolardan tamamlayan altının ons fiyatı, öğlen saatlerinde önceki kapanışının 0,6 üzerinde 1672 dolardan işlem gördü.

Altının gram fiyatı, yeni güne yükselişle başlarken öğlen saatlerinde kapanışın yüzde 0,5 üzerinde 986 liradan işlem gördü. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1615 lira, Cumhuriyet altını da 6 bin 600 liradan satıldı.

MOSKOVA BORSASI ÇAKILDI

Dün referandum kararının ardından yüzde 10,61 değer kaybıyla 2 bin 171 puana düşerken Moskova Borsası MOEX endeksi bugün de yüzde 3,13 kayıpla 2 bin 136 puandan işlem gördü.

Dün yüzde 10,3 kayıpla 1139 puana gerileyen dolar bazlı RTS endeksi ise bugün yüzde 3,5 kayıpla ile 1112 puana düştü.

BİTCOİN VE ETHEREUM GERİLEDİ

Fed kararı öncesinde Rusya’nın seferberlik ilanı piyasanın risk iştahında gerilemeye neden oldu. Risk iştahının düşmesi de piyasanın en riskli yatarım aracı olarak gördüğü kripto varlıkları olumsuz etkilendi.

 

Bitcoin, hafta başındaki yüksek oynaklığın ardından kısmi bir toparlanma çabasına girse de sabah saatlerinde yeni ortaya çıkan gelişmelerle yönünü aşağı çevirdi. Lider kripto para yüzde 1,6 günlük kayıpla 19 bin dolar seviyesinde işlem gördü. Ethereum ise son 24 saatte yüzde 2,5’i bulan düşüş sonrası 1320 dolarda işlem gördü.

Rusya’da seferberlik çağrısı sonrası İstanbul’a uçak biletleri tükendi

YORUMLAR

  • 0 Yorum