Sabah yazarından bomba iddia! Türkiye Ege Adaları'nı ve Batı Trakya'yı ilhak mı edecek?

Türkiye ile Yunanistan arasında gerginlik sürerken, hükümete yakın Sabah gazetesi yazarı Bercan Tutar bugünkü köşesinde, "Erdoğan blöf yapmıyor" başlıklı dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

Sabah yazarından bomba iddia! Türkiye Ege Adaları'nı ve Batı Trakya'yı ilhak mı edecek?
15 Ağustos 2020 - 10:22
Yunanistan'ın Türkiye ile yaşadığı krizde; ABD, İsrail ve Fransa dışında başka bir ülkeden destek bulamadığını belirten Tutar, NATO ve AB'den de istediği desteği sağlayamayan Yunanistan'ın yalnız kaldığını ifade etti.

"Öyle görülüyor ki müzakereye yanaşmaması halinde kaybeden Yunanistan olacak. Olası bir askeri krizde Midilli, Sakız ve Rodos hattındaki adalar ile Batı Trakya'nın Türkiye tarafından ilhak süreci pek de sürpriz sayılmamalıdır" iddiasında bulunan Tutar, "Bunu gören kimi Yunanlı gazeteciler, Rusya'nın Kırım, Hindistan'ın Keşmir ve Çin'in Hong Kong'u alması karşısında sessiz kalan Batı'yı hatırlatıyor" dedi.

Bercan Tutar'ın yazısı şu şekilde:

"Doğu Akdeniz'de Yunanistan ve Türkiye arasında yükselen tansiyonun asıl provokatörlerinin ABD, İsrail ve Fransa'dan oluşan blok olduğunu unutmayalım.

Oruç Reis araştırma gemisinin Kıbrıs açıklarında 23 Ağustos'a kadar sismik faaliyetlere devam edeceğinin NAVTEX'le (Denizcilere Duyuru) ilan edilmesinin ardından Batı'nın şımarık çocuğu Yunanistan ortalığı ayağa kaldırmaya çalıştı. Ancak alarma geçen Başbakan Kiryakos Miçotakis'in AB ve NATO nezdindeki çabaları sonuçsuz kaldı.

ABD, İsrail ve Fransa dışında kimseden destek bulamadı. ABD ve İsrail'in destekleri ise elçiler düzeyinde kaldı. Sadece İsrail'in Atina büyükelçiliği ile ABD'nin şu an Atina'da görev yapan eski Kiev büyükelçisi (Ukrayna'yı bölen diplomat diye anılıyor) Geoffrey Ross Pyatt, Yunanistan'ın haksızlığını savundu.

Haliyle Kathimerini gazetesi İsrail'in dün sabahki destek mesajını 'gecikmiş bir dayanışma' adımı diye nitelerken Ethnos gazetesi ise ABD'nin tansiyonun düşmesi için iki ülke arasında diyaloğun yeniden başlaması temennisini esefle dile getirdi.

Son olarak NATO ve AB'den de itidalli açıklamalar gelince Yunanistan'daki yalnızlık ve panik havası artmaya başladı. Öyle ki beş günlük Avrupa turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun görüşme listesine son dakika açıklamasıyla Cuma günü Yunan mevkidaşı Nikos Dendias da eklendi. Atina teselli bulsun diye.

Yazının devamı için tıklayınız

YORUMLAR

  • 0 Yorum