SMS'lere yasak!

Kılıçdaroğlu'nun Babala başarısı, Erdoğan'ı korkuttu mu? Bugüne kadar yasak olmayan SMS mesajlaşma aniden BTK eliyle ve YSK'nın 15 mart tarihli bir kararı gerekçe gösterilerek yasaklandı

SMS'lere yasak!
27 Mayıs 2023 - 11:44

Ana akım medyayı yıllardır kontrol altında tutan ve bu seçimin 2.turu öncesinde TRT'de Tayyip Erdoğan’ın rakibi olan cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na sadece 2-3 dakika veren AKP bugün SMS yolunu da kapattı. Anlaşılan kaybetme korkusu bu kadar artmış.

Günlerdir, hepimiz AKP'lilerin SMS mesajlarını alıyoruz. Mesela dünden, açık bir propoganda mesajına bakalım.


Ads by Kiosked

Ancak, dün Kemal Kılıçdaroğlu SMS mesajları göndermeye başlayınca, Erdoğan'ın korktuğu anlaşılıyor. Çünkü bugün SMS'lere yasaklama geldi.

SMS'ler bir hayli kişisel çünkü elinizdeki cep telefonuna geliyor. Bu nedenle ancak izin verdiğiniz SMS'leri alma hakkınız var. Bunun için 2 yıl önce --bir hayli spekülasyona neden olan-- İleti Yönetim Sistemi (İYS) diye bir sistem kuruldu. 2014'deki e-Ticaret kanunu ile gelen bu sistem ile SPAM olarak gelen SMS'leri engellemek hedefleniyordu. 

Ancak siyasi yapıların (parti, belediyeler, valilikler vs),  SMS mesajlaşması açısından izin almaları gerekmiyor. Çünkü bunlar mesela bölgenizdeki bir toplantıyı, doğal gaz sızıntısını vsvs gibi toplumsal mesajları iletiyor ve SPAM kabul edilmiyor.

Ama  bugüne kadar yasak olmayan SMS mesajlaşma aniden BTK eliyle ve YSK'nın 15 mart tarihli bir kararı gerekçe gösterilerek yasaklandı. Peki yukarıda verdiğimiz AKP mesajı nesi oluyor?

BTK'nın 1.turda aklına gelmeyen, 2.turdan 1 gün önce mi geldi?

Ama acayip olan şu; bu BTK'nın aklına seçimin 2.turundan 1 gün önce mi geldi? Ya da şöyle soralım; Kemal Kılıçdaroğlu SMS yayınlayınca mı aklına geldi? Ya da AKP ve Tayyip Erdoğan kaybetmekten bu kadar çok mu korkmaya başladı?

Aşağıda BTK'nın bugün operatörlere gönderdiği yazıyı görüyorsunuz.


Arkasından operatörler de, iş ortaklarına yasaklamayı bildirdiler

Hemen arkasından da, operatörler SMS gönderme firmalarına aşağıdaki mesajı atmaya başladı.

"Duyuru No: 2023 - 31 Konu: ÖNEMLİ DUYURU | Seçim Yasaklarına Yönelik YSK Kararı Hk.

Değerli İş Ortağımız,

BTK tarafından seçim yasaklarına yönelik olarak sesli, görüntülü veya yazılı olarak iletilecek SMSler açısından da bazı kurallar/sınırlamalar getirilmiştir.

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun çerçevesinde alınan Yüksek Seçim Kurulu'nun 15/03/2023 tarihli ve 2023/124 sayılı Kararında "Vatandaşların elektronik posta adreslerine, taşınabilir ya da sabit telefonlarına görüntülü, sesli veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılmasının yasak olduğuna (298/55/B-2)" hükmünün yer almakta olduğu bildirilmektedir.

Bu kapsamda, anılan hüküm ve ilgili mevzuata aykırı olarak SMS gönderilmemesi (SMS başlatılmaması, iletilmemesi, sonlandırılmaması), SMS gönderimleri ve aramalar ile ilgili mevzuata harfiyen uyulması ifade edilmiştir.

SMS gönderim hizmetlerinin BTK kararında belirtilen kurallara uygun şekilde yerine getirilmesi gerektiğini önemle belirtiriz.

Destekleriniz için teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz."

Bu arada dikkat ederseniz BTK, operatörleri sadece "yetkilendirme iptali" gibi inanılmaz boyutta bir ceza ile tehdit etmiyor. Yanısıra kendilerinden sözlü olarak SMS trafiklerini yavaşlatmalarını istedi. Şu anda SMS trafiği çok yavaş ilerliyor. Banka işlemi filan yapıyorsanız, SMS hemen gelmiyorsa, nedeni budur.

Operatörlerin bu yavaşlatmaya bahane olarak "planlı çalışma" ya da "plansız çalışma" cevabı verdiği kaydediliyor.

Sandıklara doğru büyük koşu, AKP'yi korkutmuşa benziyor

Sektördeki kişilerle konuştuk. Ticari SMS'lerin İleti Yönetim Sistemi üzerinden ve vatandaştan izinle yapıldığını anlatan uzmanlar, Siyasi SMS'ler için böyle bir izin gerekmediğini ve yıllardır böyle bir yasaklama görülmediğini söylüyor. Gerçekten de, Kemal Kılıçdaroğlu'nun SMS'lerinin yayılması öncesinde CHP'lilerin SMS'lerinde bir sıkıntı yoktu.

Anlaşılan, Kılıçdaroğlu'nun TRT ve diğer ana akım medya basın ve TV kanalları üzerinden halka ulaşmasını engelleyen AKP, Babala TV'de yarattığı izlenimden korktu. Dün konuştuğum ve AKP tarafına yakın, AKP mitinglerine düzenli giden bir genç aynen şöyle dedi :

"4 saat tek nefeste bitti, hakikaten Kılıçdaroğlu'na bakışım değişti"

Kılıçdaroğlu'nun BabalaTV performansı gerçekten çok etkileyiciydi. Bütün soruları not alan ve prompter vs olmadan takır takır cevap veren, hiç sinirlenmeyen, sevgi dolu ve sabırlı bir liderdi. Bununla da Erdoğan'ı korkutmuş olduğu anlaşılıyor. Çünkü SMS'lerle Erdoğan'ın kendi tabanına erişebileceğini ve de etkileyebileceğini düşünüyor olsa gerek ki, SMS’leri engelletti. Bu kaybetmenin başlangıcı mı yoksa?


YORUMLAR

  • 0 Yorum