Şok araştırma! Evlilikler borçla

Evliliklerin ekonomik sorunlar nedeniyle her geçen yıl daha da zorlaştığı Türkiye’de evlenecek çiftlerin yüzde 40’ı bankaya borçlanmak zorunda kalıyor. Çoğu yuvanın borçla kurulduğu Türkiye’de maalesef boşanmalar da her geçen gün artıyor

Şok araştırma! Evlilikler borçla
06 Kasım 2019 - 11:49
Ekonomideki problemlerin kendini hissettirdiği noktalardan birisi de evlenme ve boşanma oranları oluyor. Zira evliliklerde olduğu gibi kurulan yuvaların bozulmaması için olmazsa olmazlardan bir tanesi de yeterli gelir sahibi olabilmek.



Ancak Türkiye'de her geçen yıl zorlaşan geçim şartları, evliliklerin azalmasına, boşanmaların ise artmasına neden oluyor.



Bu gerçek istatistiklere de yansımış durumda. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verileri Türkiye'de 2018 yılında evlenen çift sayısının 553 bin, boşanan çift sayısının ise yaklaşık 143 bin olduğunu gösteriyor. Verilerde dikkat çeken nokta ise evlenen çiftlerin sayısının 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2.9 azalırken, boşanan çiftlerin sayısınınsa yüzde 10.9 artış göstermesi oldu.



Gerçekleştirilen güncel araştırmalar da geçim şartlarının zorlaşmasının evlenme planı yapan çiftleri kara kara düşündürdüğünü gösteriyor. Evlenme planı yapan çiftlerle görüşülerek yapılan bir anket çalışması, çiftlerin sadece ev eşyalarını tamamlamak için ortalama 40 ila 50 bin TL harcama yapmak zorunda kaldıklarını ortaya koyuyor.



Evlenecek çiftlerin kına gecesi için 5-6 bin TL'yi, söz ve nişan için 10-15 bin TL'yi, düğün için 35-40 bin TL'yi ve çeyiz için 20-30 bin TL'yi gözden çıkarması gerekiyor. Yani evlenecek çiftler toplamda 70 ila 90 bin TL arasında bir masraf yapması gerekiyor. Bu masraflar bazen kat kat fazla da olabiliyor.



Evlilik iyi de para nerede?



İşte zurnanın zırt dediği yer de tam da burası. Evlilik hazırlığı yapanların önünde aşılmaz dağlar gibi duran evlilik masrafları konusunda çaresiz kalan binlerce çift, soluğu bankalarda alıyor.



Yapılan anketlere göre evlilik hazırlığı yapan her 10 çiftten 4'ünün bankadan kredi almak zorunda olduğunu gösteriyor. Ankete katılan çiftlerin verdiği yanıtlara göre evlilik hazırlıkları için bankadan alınan kredi tutarları genelde 35 bin ila 50 bin TL arasında değişiklik gösteriyor.



Evlilik masraflarını dahi bankaya borçlanarak temin edebilen çiftlerin elbette çoğunluğu kirada oturmak zorunda kalıyor. Yapılan araştırmalar evlenen her 100 çiften 70'inin kirada oturmak zorunda kaldıklarını gösteriyor. 



Düğünde en fazla Türkler borçlanıyor



Yapılan araştırmalar Türkiye'nin evlilik öncesi borçlanmada Avrupa ülkelerinin açık ara önünde olduğunu gösteriyor. Türkiye'de her 10 çiftten 7'sinin düğün planlamasında aile ve arkadaş baskısı etkin rol oynuyor. Türkiye'de yeni evlenen çiftler en büyük harcamayı düğün için gerçekleştirirken, Avrupa ülkelerinde ise çiftler düğün masrafı yerine imkânlarını ev satın almak için ayırıyor.



Avrupa ülkelerinde son 5 yıl içinde evlenenlerin yüzde 33'ü düğün için borçlanırken, Türkiye'de ise bu oran yüzde 76'yı buluyor. Düğün borcu sıralamasında Türkiye'den sonra yüzde 32 ile İtalya ve yüzde 30 ile Romanya. Düğün için Avrupa'da en az borçlanan ülke ise yüzde 5 ile Hollanda.

Yeni Mesaj

YORUMLAR

  • 0 Yorum