Trabzon'daki Ayasofya ibadete açılınca neler olmuştu

İstanbul'daki Ayasofya'nın ibadete açılması, Trabzon'daki tartışmayı hatırlattı.

Trabzon'daki Ayasofya ibadete açılınca neler olmuştu
12 Temmuz 2020 - 10:29
İstanbul’daki Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılma kararı, Trabzon’daki Ayasofya’nın cami olarak ibadete açıldığı 2013 yılını ve sonrasında yaşananları hatırlattı.

Trabzon’daki Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet’in 1461 yılındaki fethi sonrasında camiye dönüştürülmüştü. 1961 yılına kadar cami olarak kullanılan Trabzon Ayasofya’sı, sonrasında müzeye dönüştürüldü. 2013 yılında tekrar cami olan Trabzon’daki Ayasofya’da yapılan değişiklikler tartışmalara neden olmuştu. İbadete açılması sonrasında Trabzon’daki Ayasofya’da yapılan değişiklikler dikkat çekmişti.

İşte müze olan Ayasofya ve ibadete açılan Ayasofya’dan fotoğraflar:







ESNAF TEKRAR MÜZE OLMASINI İSTEMİŞ VE DERT YANMIŞTI

 

Müzeden camiye dönüştürülmesi sonrasında Trabzon'daki Ayasofya Camisi'nin yabancı ziyaretçi sayısı düşünce Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü çalışma başlatmıştı. Cami olduktan sonra fresk ve mozaikleri ahşapla kapatılan Ayasofya, yeniden elden geçirildi. Öte yandan turist sayısının giderek azalmasından bölge esnafı da dert yanmıştı.

Esnaf, caminin yeniden müze haline getirilmesini istemiş ve konu gündeme gelmişti. Bölge esnafı Sonat Kaynar, Ayasofya’nın müze olduğu dönemlerde yoğun ziyaretçi aldığını anlatarak, "Bizim de işlerimiz iyiydi. Burası camiye dönüştürülünce turistler gelmemeye başladı. Tur otobüslerinin adresi burasıydı. Burası yeniden müzeye dönüştürülse ilimizin ziyaretçi sayısı artacaktır" demişti. Esnaf Muhammet Demeli de Ayasofya camiye dönüştürülürken kimsenin görüşünün alınmadığını öne sürdü. Demeli, "Güzel mi oldu? Bunu tartışmak gerekiyor. Ben 31 yıldır burada esnafım. Günde buraya günde en az 50 otobüs geliyordu. Bunların hepsi yerli, bunun yanında yabancı turistler de gelse ne olurdu? Camiye dönüştürüldüğü için yabancı turistler buraya gelmiyor ama yerli turistlerin bir ilgisi var. Ama yabancı turist ilgisini kaybettik" demişti.

Odatv.com

YORUMLAR

  • 0 Yorum