Trump destekçileri ayaklandı; işte saat saat ABD'de tarihi baskın

Kapitol binası baskınında dört kişi hayatını kaybetti, 52 kişi gözaltına alındı

Trump destekçileri ayaklandı; işte saat saat ABD'de tarihi baskın
07 Ocak 2021 - 10:43

yapılan açıklama şu şekilde:

"ABD Başkanlık seçimlerinin ardından yaşanan ve bugün Kongre binasının göstericiler tarafından basılması teşebbüsüne kadar varan iç gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz.

ABD’deki tüm tarafları itidal ve sağduyuya davet ediyoruz. ABD’nin bu iç siyasi krizi olgunluk içinde aşacağına inanıyoruz.

ABD’deki vatandaşlarımızın kalabalık mekanlar ve gösteri yapılan yerlerden uzak durmalarını tavsiye ediyoruz."

23.13 Twitter üzerinden paylaşımda bulunan Trump, "Kapitol'deki herkese barışçıl kalma çağrısı yapıyorum. Unutmayın, BİZ hukuk ve düzenin partisiyiz. Yasalara saygı gösterin ve mavi üniformalı mükemmel insanlarımıza saygı gösterin. Teşekkürler!" yazdı.

23.11 ABD Savunma Bakanlığı, Kongre'ye Ulusal Muhafızlar'ın gönderilmesini reddetti!

22.57 Nancy Pelosi, Ulusal Muhafız birliklerinden, Kongre polisinin talebi üzerine, Kongre Binası'nda güvenliğini sağlamalarını istedi

22.36 Bir grup protestocu Kongre binasına girdi. 

22.34 Washington Velediye Başkanı, başkentte saat 18.00 itibariyle başlayacak bir sokağa çıkma yasağı ilan etti. Yasak, 7 Ocak sabah 06.00'a kadar geçerli olacak.

Polisin, Trump destekçilerini dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandığı belirtildi. Cumhuriyetçi Parti'ye yakınlığıyla bilinen Fox News kanalı, Kongre'de çıkan olaylarda bir kişinin vurulduğunu bildirdi. Kanal, vurulan kişinin bir süre önce Kapitol Binası'ndan hasteneye götürüldüğünü bildirdi.

22.32 Protestocuların bir bölümü Kongre binasının merdivenlerini tırmanmaya çalıştı. Kolluk kuvvetleri biber gazı kullandı.

22.23 Kongre, 3 Kasım seçimlerini resmileştirmek amacıyla başladığı oturuma ara vermek zorunda kaldı

22.20 Başkan Yardımcısı Mike Pence, Senato'dan tahliye edildi.

22.18 Kongre binası kilit altına alındı.

21.44 Bloomberg muhabiri Ari Natter'in aktardığına göre Kongre'nin önünde binlerce protestocu toplandı. Bazı noktalarda hem protestocuların hem de çevik kuvvetin flaş bombası kullandığı belirtildi.

21.37 Polis, Kapitol'ün bazı ofis binalarının boşaltılması için emir verdi.

21.35 Senato'nun Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, seçimi Trump lehine çevirme girişimlerine Kongre'deki oturumda sert tepki gösterdi.

21.22 Yüzlerce Trump destekçisi Kongre binasının etrafına kurulan barikatları aşmaya başladı.

21.15 Kongre'nin toplandığı Kapitol Binası'nın önündeki Trump destekçilerinden oluşan grup büyümeye devam ediyor. Şehrin farklı yerlerinden yürüş düzenleyen gruplar Kapitol'ün önünde toplanıyor.

Gruplardan birine Kongre binasına yürürken ünlü muhafazakar radyo programcısı 

21.11 Eyaletlerin temsilcileri, alfabetik sırayla Seçmenler Kurulu oylarını sunmaya başladı

20.57 ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, 3 Kasım 2020'deki başkanlık seçim sonuçlarına göre belirlenen delege oylarının sayılıp, sonuçların resmen tescil edileceği kongre oturumunda "tek taraflı" davranmak gibi bir yetkisi olmadığını açıkladı.

Pence, Trump'ın kendisine yönelik, "Gerekeni yap, seçim sonuçlarına itiraz et" çağrıları üzerine yazılı bir açıklama yayımladı.

Kongredeki oturumdan dakikalar önce açıklamayı yayımlayan Pence, "Anayasayı desteklemeye ve savunmaya yönelik ettiğim yemin, beni hangi Seçiciler Kurulu oyunun sayılıp sayılmayacağına karar vermek için tek taraflı yetki iddia etmekten alıkoyuyor." ifadesini kullandı.

Pence, Seçiciler Kurulu oylarına itiraz etmek için kendisinin herhangi bir yetkisi olmadığının altını çizerek, "ABD tarihinde hiçbir başkan yardımcısı böyle bir hak iddiasında bulunmamıştır." bilgisini paylaştı.

 

kongreabdcanlı blogbaskıntrumpdestekçi

YORUMLAR

  • 0 Yorum