Türkiye'nin İlk Evsizler Lokantası Açılıyor

Herkesin ücretli yemek yiyerek destek olacağı, evsizlere ücretsiz yemek ve destek veren, onlara iş imkanı sağlayan Türkiye’nin ilk evsizler lokantası açılıyor. Hem de etkileyici bir iş birliğiyle.

Türkiye'nin İlk Evsizler Lokantası Açılıyor
12 Nisan 2019 - 11:38 - Güncelleme: 12 Nisan 2019 - 18:44
Hayata Sarıl Derneği gururla sunar: Hayata Sarıl Lokantası…

Muhteşem bir proje, umut verici bir gelişme ve herkesin bir şekilde destek olabileceği güzel bir lokanta.

KENDİSİNE VERİLMEYENİ, BAŞKASINA VEREN KADIN

 

Onların adını duymuşsunuzdur Ayşe Tükrükçü ve onun başlattığı Çorbada Tuzun Olsun projesi…

Kolay bir yaşamı olmamış Ayşe Tükrükçü’nün… Aile içi şiddet, taciz, genelev, evlilik, sokakta kalma, hastanelerin acil servislerinde yatma, hasta bakıcılık, bulaşıkçılık derken Şefkat-Der gönüllüsü olmuş Ayşe Hanım. Ve ardından da 2014 yılından bugüne gelen, sokakta yaşayanlara geceleri çorba ikram eden “Çorbada Tuzun Olsun” adlı projeyi başlatmış. Bu projeyle pek çok karın doyurmuş, kimilerini bayağı zor durumlardan kurtarmış, ödüller almış, pek çok kişiye de birilerine yardım etme mutluluğunu yaşatmış.

42

Ayşe Tükrükçü

GELİŞME: ÇATIR ÇATIR KONUŞTU, ÜNLÜ ŞEFLERE DE SORDU

 

Geçen yılın son aylarında yapılan, gastronomi odaklı, “Geri Verme” temasıyla yapılan “Yedi” adlı konferansın konuşmacılarındandı Ayşe Tükrükçü. Ben de hakkında çok haber okuduğum, kitabını bildiğim, konuşmasına hayran olduğum Ayşe Hanım ile orada tanıştım.

Yaşadıklarını çat-tır çat-tır, dümdüz anlattı Tükrükçü. Bizleri ağzımız açık ve kendisine hayran bıraktı. Ve konuşmasının sonunda, dünyaca ünlü şeflere “Evsizlere yemek verecek, onları ve genelevden çıkmak isteyenleri çalıştıracak bir lokanta açacağım. Var mısınız desteğe?” diye sordu.

Hatta bunu şef Massimo Bottura’ya öyle bir sordu ki, Bottura sıkıysa gelmesin!

İLK DESTEK VE BAŞLANGIÇ…

Bu konuşma bizden başkalarını da etkilemiş olacak ki, Grundig firması, Ayşe Hanım’ın iki yıldır kafasında olan bu proje için ilk kıvılcımı yakmış, “Hadi ne olur başlayın, ilk destek bizden” diyerek.

 

Heyecanla, farklı disiplinlerden gelen güzel bir ekip kurulmuş, internet sitesi açılmış, planlar yapılmış ve daha geniş çaplı bir destek kampanyası da başlatılmış.

43

SONUÇ: MAYISTA AÇILIYOR

Ve öyle bir noktaya gelindi ki, lokanta en geç mayıs ortasında açılıyor.

Proje ekibinden Dilara Moran ile konuştum, şöyle anlatıyor: “Ayşe Tükrükçü, bir şekilde evsizleri ya da ‘toplumda yok sayılanları’ hayata geri kazandırmak istiyor. Cezaevinde yatmış, genelevde çalışmış insanları toplum malum kolay benimsemiyor. Ayşe Abla’yı ise tanıyor ve çok seviyorlar. Çorbada Tuzun Olsun, onun ilk projesi. İki senedir de evsizler için bir rehabilitasyon merkezi’ isteği vardı. Bu lokanta da onun bir ayağı. ‘Yedi’ konferansından sonra harekete geçtik, ilk desteği aldık, Hayata Sarıl Derneği’ni kurduk. Bağış topladık, mekan baktık, bulduk, 1 Nisan’da anahtarı aldık ve çalışmaya başladık. Öztiryakiler firması tüm mutfağı gönüllü yapıyor.”

 

44

Lokantada ilk pozlar

SİGORTALI BİRER ÇALIŞAN OLACAKLAR

Peki sistem nasıl işleyecek, onu da Dilara’dan öğrendiklerimle aktarayım:

Ayşe Abla lokantanın yöneticisi olacak.

Mekan, Beyoğlu’nu bilenler için çok kolay bir tarifle yılların lokantası Zencefil’in hemen karşısında. Kurabiye Sokak’ta; No: 3/1. “Başka bir ilçede olamıyoruz zaten, sokakta yaşayanları çoğu Beyoğlu’nda. Onların da kolay ulaşabileceği, gündüz insanların keyifle yemek yiyebileceği bir yer olsun istedik.” diyor Dilara…

Ayşe Hanım, şimdiden üç kişiyi bulmuş. Onlarla çalışacak. MSA da bir diğer sponsor; evsiz ya da ihtiyacı olan bu üç kişi diyeyim, Mutfak Sanatları Akademisi’nde mutfak eğitimi alacak. Psikolojik destek gerekirse o da verilecek.

Evsizlere iş imkanı sağlanan mekanın çalışanlarına maaş verilecek, SSK’ları ödenecek. Sigortalı birer çalışan olacaklar yani… Ve her 6 ayda yeni çalışanlar gelecek. Daha önce çalışanlar da başka restoranlarda çalışacak, bu konuda da destek gelecek…

SABAH, ÖĞLEN BİZLERE YEMEK VERECEK

Bizler lokantada sabah ve öğlen yemek yiyeceğiz, normal ücretini ödeyerek. Akşamları ise lokantada evsizlere ücretsiz yemek verilecek.

 

Öyle bir şey olacak ki, ünlü şefler gelecek, onlar da destek verecek. Bir hafta Maksut Aşkar’ın humusu yapılacak mesela, başka bir hafta Şemsa Denizsel’in ya da Mehmet Gürs’ün bir özel lezzeti… Civan Er ve Didem Şenol da destekçi şefler arasında.

Bir örnek mönü de var: Kahvaltı, çorba, salata, ocaktan ya da taş fırından çıkanlarla, zeytinyağlılar ile tatlı… Ve tabii bir de “konuk şef” yemeği. “Askıda mönü” de olacak lokantada.

Dışarıya paket servis de yapılacak lokantadan.

45

Yine bir gün ekip toplanmış

Begüm Gülfidanlı, Bedri Deren, Celal Canik, Çelik Özdemir, Dilara Z. Moran, Elçin Kitapçı, Gamze Görür ve Melis Aran, Ayşe Hanım ile birlikte projeyi yürüten ekip. Sivil Toplum için Destek Vakfı da destekçi. Cemre Narin de en başından beri bu projenin danışmanlığını yapıyor.

Herkes bir ucundan tutmuş, Apollo internet sitesini tasarlamış, Sedef Çalarkan ise personel kıyafetlerini… Hami Kural kreatif direktörlük yapmış.

Bu arada hâlâ maddi desteğe ihtiyaçları var.

Hayata Sarıl Lokantası’na siz de kurumsal ya da bireysel olarak destek vermek isterseniz, şu hesap numarasını bilmelisiniz.

Hayata Sarıl Derneği, Akbank Cihangir Şubesi

IBAN: TR 41 0004 6001 9888 8000 0862 11

KAYNAK AYLAK KARGA

YORUMLAR

  • 0 Yorum