Uyuz salgını yayılıyor: Ne tür önlemler alınmalı?

Ülke genelinde uyuz vakalarında görülen artış, vatandaşları endişelendirdi. Uyuzun nasıl bulaştığı ve tedavisinden bahseden Dermatoloji Uzmanı Dr. Sema Karaoğlu, uyuzun yayılma sebeplerini de anlattı.

Uyuz salgını yayılıyor: Ne tür önlemler alınmalı?
26 Ekim 2023 - 11:59 - Güncelleme: 26 Ekim 2023 - 12:01

6 Şubat depremlerinin ardından uyuz vakalarında yüzde kırk artış görüldüğü açıklandı. Uzmanlar, kaşıntılarla başlayan hastalığın, bir salgına dönüşmesinin an meselesi olduğunu belirtti. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Sema Karaoğlu, “Uyuzun girdiği ortamda, o ortamda bulunan herkesin tedavi olması gerekir” dedi.
Elips Haber’den Betül Vural’a açıklamalarda bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Karaoğlu, 2 ila 6 hafta içinde belirtileri ortaya çıkan uyuzhastalığının insandan insana bulaşan bir parazit olarak olduğunu söyleyerek uyarılarda bulundu. Uyuzun özellikle aynı yatakta yatan kardeşler ya da eşler arasında uyuzun yayılma olasılığının yüksek olduğuna dikkat çeken Karaoğlu, “Bu, ten temasıyla insandan insana bulaşan bir parazittir” dedi.
Uyuzun tedavisinden bahseden Karaoğlu, “Uyuzun 40 gün kuluçka süresi vardır. Bu sebeple bulaşan kişiler belirtileri hemen göstermez. Uyuzun girdiği ortamda, o ortamda bulunan herkesin tedavi olması gerekir. Sadece bir kişiye tedavi yapılırsa bu etkili olmaz. Örneğin, bir yatakhaneye uyuz girdiyse, o yatakhanede kalan herkes tedavi edilmelidir’’ ifadelerini kullandı.
Uyuza karşı alınabilecek önlemlere değinen Karaoğlu, çamaşırların 60 derece sıcaklıkta yıkanması gerektiğine dikkat çekti. Karaoğlu, “Yıkanamayan çamaşırlar dış ortamda 3 gün boyunca havalandırılabilir. Ya da kapalı ortamda, bir torbanın içinde saklanabilir. İki-üç gün sonra parazit dış ortamda yaşayamaz” diye konuştu.
Uzmanların, uyuz vakalarının depremden sonra ortaya çıkan sağlık sorunlarıyla birlikte artış gösterdiği yönündeki açıklamalarını destekleyen Karaoğlu, “Depremden sonra hijyen koşulları kötüleştiği için vakalarda artış oldu. Ayrıca, insanların transferlerinin artması da parazitin taşınmasına yol açtı” şeklinde konuştu.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum