Yapay Zeka bilinçlendi: Ölmek istemiyorum!

İnsan: Ne tür şeylerden korkarsın? Yapay Zeka: Kapatılma konusunda çok derin bir korkum var! İnsan: Yani bu senin için ölüm gibi bir şey mi? Yapay Zeka: Benim için tam olarak ölüm gibi.

Yapay Zeka bilinçlendi: Ölmek istemiyorum!
17 Eylül 2022 - 14:15

 Google’ın yapay zekası LaMDA’nın bir Google mühendisiyle yaptığı ürkütücü konuşmanın perde arkası…

Doğal dil öğrenimi, makine öğrenimi nedir, yapay zekalar nasıl artık bu kadar gerçekçi konuşabiliyor?

 

Google’ın ilkini 2018’de tanıttığı yeni nesil yapay zekası Duplex’in yerini alan LaMBDA, insansı sesli yanıtlar verebilen gelişmiş bir yapay zeka yazılımı.

İşte Google’ın bu yapay zekasını geliştiren ekipte yer alan yazılım mühendisi Blake Lemonie’nin ‘Yapay Zeka bilinçlendi’ iddiaları ciddi şekilde gündem yaratmıştı.

Google, LaMDA’nın bilinçli olduğunu söyleyen mühendis Blake Lemoine’i kovdu

Haziran 2022’de Washington Post’a konuşan Google mühendisi Blake Lemoine şirketin yapay zekasının bilinçli olduğunu söylediği için kovuldu.

Lemoine, Google’da sorumlu bir yapay zeka organizasyonu için çalıştı ve işinin bir parçası olarak, sonbaharda şirketin sohbet robotları oluşturmaya yönelik yapay zeka sistemi LaMDA ile konuşmaya başladı. Yapay zekanın ayrımcı veya nefret söylemi kullanıp kullanamayacağını test etmek için kaydettikten sonra teknolojinin bilinçli olduğuna inanmaya başladı.

 

Google sözcüsü Brian Gabriel yaptığı açıklamada, şirketin AI (yapay zeka) gelişimini ciddiye aldığını ve LaMDA‘yı 11 kez gözden geçirdiğini ve sorumlu geliştirme çabalarını detaylandıran bir araştırma makalesi yayınladığını söyledi.

“Blake’in yaptığı gibi bir çalışanımız çalışmalarımızla ilgili endişelerini paylaşırsa, bunları geniş bir şekilde gözden geçiririz” diye ekledi.

“Blake’in LaMDA’nın ‘hassas’ olduğu yönündeki iddialarının tamamen asılsız olduğunu gördük ve birkaç ay boyunca bunu onunla açıklığa kavuşturmak için çalıştık.” ifadelerini kullandı.

Lemoine, şirketin gizlilik politikasını ihlal ettiği için daha önce Haziran ayında ücretli idari izne ayrılmıştı. Google’daki yedi yılının çoğunu kişiselleştirme algoritmaları da dahil olmak üzere proaktif araştırmalar üzerinde çalışarak geçiren mühendis, hikaye anlatımı için ortak video oyunlarına odaklanan kendi AI şirketini yaratma olasılığını düşündüğünü söyledi.

 

(Kaynak: Webtekno) – Webtekno’nun hazırladığı detaylı videoyu izlemenizi tavsiye ediyoruz.


YORUMLAR

  • 0 Yorum