GÜNÜN YAZISI

GÜNÜN YAZISI

[email protected]

10 yıldır planlanıyor... Erdoğan'ın 2023 müjdesinin bilinmeyenleri

04 Temmuz 2021 - 12:09

Erdoğan dün Sakarya'daki Tank Palet Fabrikası'na gitti. Yine “Bay Kemal”e verip veriştirip, “İşi gücü akşam yalan, sabah yalan.” dedi. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç'un karşı cevabı, “Ne dün söylediğin doğru, ne bugün söylediğin doğru. Kılıçdaroğlu değil, sen yalan söylüyorsun.” oldu.

Yalancı” suçlamaları bir yana; Erdoğan, o ziyarette “Altay tankının 2023'ün başında orduya teslim töreninin yapılacağı” müjdesini verdi.

Erdoğan'ın Altay tankıyla ilgili dünkü sözlerinin tamamını aktarmadan önce bu konunun 9 yıllık geçmişini hatırlatalım.

2015'TE SERİ ÜRETİME GEÇİLECEKTİ

15 Kasım 2012: Dönemin Başbakanı Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'le Otokar'ın Sakarya'daki fabrikasında düzenlenen bir törene katıldı. Törenin hikmet-i sebebi, “Türkiye'nin ilk milli ana muharebe tankı Altay'ın ilk prototiplerinin” tanıtımıydı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, sözkonusu projenin “ülkemizin prestijini arttıracağını”, “dünya savunma liginde üst basamaklara yükselme yönündeki hedefimize önemli katkılar sağlayacağını” belirtip, “Böylesine detaylı ve zorlu test süreçlerinin başarı ile tamamlanması sonrasında, seri üretim faaliyetlerinin de zaman kaybetmeksizin başlatılacağını” söyledi. Devletin Anadolu Ajansı'nın törenle ilgili haberinde, “2015 yılında seri üretime geçilmesinin planlandığı” kaydedildi. Törende Erdoğan, Altay tankının yapımında emeği geçen kurum ve kuruluşların temsilcilerine birer plaket verirken, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı merhum Mustafa Koç da Erdoğan'a, tankın maketini sundu.

15 Aralık 2014: TÜRKSAT 6A Yerli Haberleşme Uydusu Proje İmza Töreni’ne katılan Erdoğan, şöyle konuştu:

“Türkiye, kendi tankı ALTAY’ı, kendi helikopteri ATAK’ı, kendi insansız hava aracı ANKA’yı, kendi savaş gemisi MİLGEM’i üreterek, bu alanda dünya çapında söz sahibi ülkeler arasına girdi. Savunma sanayimizin her alanında muazzam sonuçlar alıyoruz. Tüm bu adımlar öz güvenin neticesidir.”

2015'TE “YAKINDA” DENDİ

16 Mart 2015: ASELSAN Gölbaşı Yerleşkesi Radar ve Elektronik Harp Merkezi’nin açılış töreninde Erdoğan, ALTAY tankının yakında seri üretimine başlayacağını, ATAK helikopterimizin üretiminin başladığını, ANKA İnsansız Hava Aracı Projesi’nin seri üretimi için çalışmaların sürdüğünü anlattı.

5 Mayıs 2015: Erdoğan, IDEF 12'nci Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nın açılış töreninde, “Ana muharebe tankımız ALTAY’la ilgili çalışmalar son aşamaya geldi. Tankımızın prototipi hazır, yakında seri üretime geçilecek.” dedi.

30 Ağustos 2015: Zafer Bayramı münasebetiyle Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen geçit töreninde, “Altay tanklarının da yer aldığı” bildirildi.

3 Ekim 2015: Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde hizmet verecek amfibi gemi Bayraktar’ın denize indirilme törenine katılan Erdoğan, “ATAK helikopterlerimizi, MİLGEM gemilerimizi, ALTAY tanklarımızı, HÜRKUŞ uçaklarımızı, ANKA ve diğer insansız hava araçlarımızı, uydularımızı, KİRPİ ve diğer zırhlı personel taşıyıcılarımızı, füzelerimizi, roketlerimizi, tüfeklerimizi bir an önce eksiksiz olarak devreye almamamız gerektiğini” vurguladı.

2016'DA PROTOTİPİNİN ORTAYA ÇIKTIĞI AÇIKLANDI

30 Nisan 2016: Erdoğan, çok maksatlı amfibi hücum gemisi Anadolu’nun inşasına başlanması nedeniyle düzenlenen törende, “Altay tankının prototipinin ortaya çıktığını, yakında seri üretime başlanacağını” açıkladı.

4 Mayıs 2016: Erdoğan, 25. Muhtarlar Toplantısı'nda, savunma sanayinde yapılan çalışmaları anlatırken, “seri üretimine başlanan Altay tankını” da örnek verdi.

2018'DE MOTOR SORUNU ÇIKTI

30 Ocak 2018: AKP TBMM Grup Toplantısı'nda konuşan Erdoğan, “Önceliğimiz her türlü savunma sanayi ihtiyacımızı ülkemizde geliştirmek ve üretmektir. Aciliyeti olan konular dışında savunma sanayinde dışarıdan hazır ürün alımını tamamen terk etmiş durumdayız. Varsın üretime geçilmesi biraz uzun sürsün, ama mutlaka ülkemizin ürünü olsun anlayışıyla hareket ediyoruz. Sadece insansız hava araçlarının sefahatiyle, Altay Tankı’nın motoru meselesi dahi bize bu yöntemin ne kadar gerekli olduğunu göstermiştir.” dedi.

12 Aralık 2018: Türk Savunma Sanayii Zirvesi'nde ATAK helikopteri, Milli Muharip Uçağı, KORKUT hava savunma silahı, HİSAR hava savunma sistemleri, KASIRGA, BORA, SOM füzeleri, ALTAY tankı gibi milli savunma sanayii ile ilgili projeler hakkında bilgi veren Erdoğan, “Türkiye, savunma sanayiindeki tüm stratejik ihtiyaçlarını kendisi tasarlayabilir, geliştirebilir, üretebilir hâle gelene ve bunların ihracatını yapana kadar durmayacaklarını, dinlenmeyeceklerini, gece gündüz çalışacaklarını” ifade etti.

13 Aralık 2018: İkinci 100 Günlük İcraat Programı'nı açıklayan Erdoğan, “Altay Tankı’nın motor ve transmisyon sistemlerinin geliştirilmesi projesine başlandığını” duyurdu.

16 Şubat 2020: Erdoğan, Teknopark İstanbul ikinci etabının açılışında, “ülkemizin gururu MİLGEM Korvet, Altay Tankı, Anka İHA, AKYA Torpido ve LHD Amfibi Hücum Gemisi gibi projelerin AR-GE çalışmalarının Teknopark İstanbul’da yürütüldüğünü” söyledi.

30 Ağustos 2020: Roketsan'ın yeni tesislerinin açılış töreninde Erdoğan, “Roketsan'ın, Altay tankı ve Leopard 2A4 tanklarımızı zırh sistemleriyle donattığını” anlattı.

5 Aralık 2020: Erdoğan, Türkiye’nin ilk milli helikopter motoru TEİ-TS 1400’ün teslimi töreninde, “yeni nesil hafif zırhlı araçlar, Altay Tankı, İHA’lar ve füzeleri ile birçok platformun çeşitli güç sınıflarındaki motorlarının da geliştirilmeye devam edildiğini” bildirdi.

VE SON DURUM

Geldik son duruma. Erdoğan dün Arifiye 1. Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü’nü ziyaretinde, Altay Tankı'nın üretimini de burada yapmayı planladıklarını belirtip, şunları anlattı:

“Şimdi yazılımdaki gençlerimize sordum, dedim, 'Ne zaman bitiriyoruz bu işi?''En kısa zamanda.' diyorlar. En kısa zaman ne zaman? Artık bize bunu söyleyin. Tabii kendilerine en sonunda şunu söyledim. Dedim ki, '2023'ün başında bunu yetiştirmeye var mıyız?' Siz var mısınız?' Evet, maşallah. Biz de bütün ekibi inşallah sıkıştıracağız ve hedef buradan Altay'ın bir defa inşallah 2023'ün başında orduya teslim törenini yapacağız... Türk savunma sanayinin gurur abidesi olan bu fabrikamızı yeni yatırımlarla, yeni insan kaynağıyla, yeni inşallah kabiliyetlerle geleceğe taşımak boynumuzun borcudur. Bunu sizlerle başaracağız. İnşallah Altay tankımızın da kendi sınıfının en ileri sistemleriyle donanmış olarak sahada görev yaptığı günleri yakında göreceğiz. İHA'larımızla, SİHA'larımızla yakında hizmete girecek olan TİHA'larımızla nasıl göklerde destan yazıyorsak yeni nesil Fırtına Obüslerimizle Altay Tankımızla da karada aynı başarılara imza atmakta kararlıyız, hiç endişeniz olmasın.”

Altay tankıyla ilgili önümüzdeki aylarda ve 2023'te neler söylenir, bilemeyiz; ama Erdoğan'ın da çok sevdiği bir söze atıfla; “Hafıza-i beşer nisyan ile maluldür” sayılmamak için bu tarihçeyi buraya not etmiş olalım!..

Müyesser Yıldız

Odatv.com

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar