GÜNÜN YAZISI

GÜNÜN YAZISI

[email protected]

*İYİ Partili Nuhoğlu yargı reformu  çözüm değil!*

17 Ekim 2019 - 20:30

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu CMUK ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda söz aldı.

Hükümetin hukuk, yargı ve siyaset çevreleriyle paylaştığı ‘’Yargıda Reform Paketi’’ başlığına itiraz eden Nuhoğlu konuşmasının büyük bir bölümünü bu konuya ayırdı.

Nuhoğlu, Yargı Paketi Reformunu, ‘’Getirilen yargı paketinde bu hususa hiç değinilmemiş olması, yapılacak düzenlemelerin hukuk sistemimizdeki temel sorunları çözmekten uzak bir çalışma olduğunu göstermektedir’’ ifadeleriyle eleştirdi.

Genel Kurul tutanaklarına yansıyan İYİ Partili Nuhoğlu’nun konuşması şu şekilde:

  

"Yasaların zamanla toplumun ihtiyaçlarına cevap veremez hâle gelmesi neticesinde zaman zaman bu tür değişikliklere gidilmesi kaçınılmaz hâle gelir. Yapılması gereken güncellemelerin gecikmesi ya da yetersiz kalması, hukuk sisteminin toplumun ihtiyaçlarına cevap verememesi sonucunu doğurur. Türk hukuk sistemi "Adalet mülkün temelidir." anlayışı, esasına dayanır. Bu nedenle devlet anlayışımızda yargının adil ve bağımsız şekilde işlemesi vazgeçilmez bir kuraldır. Yasaların güncellenmesi ne kadar önemliyse yargı bağımsızlığı da aynı derecede, hatta belki daha da önemlidir. Getirilen yargı paketinde bu hususa hiç değinilmemiş olması, yapılacak düzenlemelerin hukuk sistemimizdeki temel sorunları çözmekten uzak bir çalışma olduğunu göstermektedir.

   

Esasen, sorunlarımızın ana kaynağı sadece yasal mevzuatta var olan eksiklikler değildir, mevzuatın uygulanmasında yaşanan bakış açılarından kaynaklanan tavırlardır. Yargı, yürütmenin emrinden kurtulmadığı sürece hiçbir reform paketi hukuki alanda yaşanan sorunlara çözüm olamayacaktır. Yargıyı yürütmenin emrinden kurtarmanın yolu parlamenter sisteme yeniden dönmektir. Tek adam yönetimi demek olan ve artık iktidar partili birçok kişi tarafından da gözden geçirilmesi gerektiği ifade edilen partili cumhurbaşkanlığı sisteminin birçok konuda tıkandığı kabul edilmelidir. Onun için diyorum ki torba kanun mahiyetindeki böyle düzenlemelerle gerçekleştirilmesi mümkün olmayacak olan adalet sistemindeki reform Anayasa'dan başlamalıdır. Parlamenter sisteme dayanan yeni anayasayla birlikte geçmişte eksik ve hatalı yönlerini gördüğümüz bütün yasal düzenlemeleri de yapmaya biz İYİ PARTİ olarak hazırız."  diyerek asıl reformun Anayasadan başlaması gerektiğinin altını çizdi.

Nuhoğlu ayrıca son İstanbul Depremiyle ilgili olarak Maltepe Esenkent Mahallesindeki binaların direncini kaybettiğini tedbir alınmaz ise her an Kartal’daki Yeşilyurt Apt gibi acıların yaşanacağını hatırlattı.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar