FAHRİ VAR

FAHRİ VAR

VAR ODASI
[email protected]

ALEYNA SİZİ NEDEN RAHATSIZ ETTİ?

18 Aralık 2019 - 09:49 - Güncelleme: 18 Aralık 2019 - 09:53

Alemin, dini ve mukaddesatı temsil ettiğini iddia eden kitapsız ve vahiysiz bıçkınlar yüzünden deizme koştuğu bir ortamda, ilim sahiplerinin kalemle bilgiyle alakası olmayan bir makale yazamamışların rektör bile olduğu bu sıra dışı günlerde bunca liyakatsizliğin ve çapsızlığın tek suçlusu Aleyna Tilki miydi?
Bir olay meydana geldiğinde ya da gündemi sarsacak bir söz söylendiğinde, gazetecisinden akademisyenine varana kadar meseleyle alakalı kalem oynatanlar meyadana gelen bu durumu bağlamından ve o bağlamın analizinden uzak bir şekilde değerlendiriyorlar. Evet, teoride çok fazla bilgi sahibi olsanız da bir metnin ya da bir sözün ait olduğu bağlam sizin entelektüel birikimi aldığınız kaynağın bağlamı ile kültürel açıdan yahut gelişmişlik düzeyi bakımından aynı olamayabilir. O yüzden bilimin, liyakatin, kültürel düzeyin önemli olduğu coğrafyalarda verilmesi gereken tepki bu coğrafyaya bir boy büyük gelebilir.

Her türlü ironiden ve alegoriden uzak bir şekilde bütün samimiyetimle söylüyorum. Aleyna gerçekten zeki bir kız. Örnek midir değil midir? Mesele ayrı bir tartışma konusu ama zekasına laf söyletmem. Entelektüel hatta en üst düzeyde akademik seviyemize bakıldığında vallahi Aleyna Tilki ülke için ayrıca bir değer. Neden mi kız üretiyor. Şarkı yapıyor, klip çekiyor. Ha kalitesine itirazınız vardır. Meselenin etik taraflarıyla ilgili bildikleriniz vardır. O, ayrı bir mevzu. Peki Aleyna, bütün bunları hangi bağlamda yapıyor.

Nasıl mı?

Anlatayım:

Dinlisiyle, dinsiziyle, sağcısıyla, solcusuyla, gömüldüğü ideolojinin kampında, kendisine dikte edilenlerle yaşayan, muhakemesiz yığınların olduğu bir toplumda, kitapsız Müslümanların (!) nerde uydurulmuş din varsa sünnet niyetine elinde bir avuç tuzla koştuğu bir toplumda, sadece ağzından Allah’ı düşürmeyen dindarı değil sözüm ona akla ve bilime inanmış seküleri de dahil, putsuz yaşayamayan bir toplumda, anaya kutsal deyip yine söverken anadan başlayan bir toplumda, uydurulmuş darbeci bir din müntesiplerinin gidip öteki uydurulmuş din müntesiplerinin bakanlık bakanlık devletimize çöktüğü bir ortamda, hem de bunların böyle ulu orta olduğu bir zeminde, her bölümde bölüme olan alaka, ilgi ve o alanda yaptığı çalışmaya bakmadan aidiyet soran rektör yardımcılarının olduğu bir ortamda yapıyor. “okuyan adam düşünen adam tehlikelidir” diyenlerin, ekranlarda canti takım elbiselerle muktedir muktedir poz vere vere bilim dışında her şeyi konuşup siyaset yapan yayınsız ve yazısızların rektör olduğu bir yerde yapıyor bunu… Hak etmiyor mu sizce Aleyna?

Ey ahali yukarıdaki bunca rezil manzara dururken Aleyna’yı mı buldun tepki verecek? Hadi Aleyna’yı listeden çıkardın, altmış sekiz kişilik liste ile ilgili de bir şeyler söyleyecek birikimin var mı? Gerçi sen de haklısın. Birikim var olmasına var da...

Resim önizlemesi

YORUMLAR

  • 0 Yorum