Yeni Akit'ten 'Düz dünyacılar'a müjde

Bilim dünyasında alay konusu olan 'düz dünyacılar'a bir haber geldi. Dünya gerçekten de düz olabilir; ama milyarlarca yıl önce. Yeni Akit de yapılan araştırmayı " ‘Düz dünyacılar’ı sevindirecek haber" diyerek duyurdu.

Yeni Akit'ten 'Düz dünyacılar'a müjde
04 Mart 2024 - 09:54 - Güncelleme: 05 Mart 2024 - 09:22

Bilim karşıtı çevrelerin ve bazı dini grupların yaydığı 'düz dünyacılık' sosyal medya platformlarında ilgi görüyor. Uzaya ve dolayısıyla Ay'a hiçbir zaman gidilmediğini öne süren çevreler, Avrupa ortaçağında dayatılan; Dünya'nın düz olduğu, üzerinin kubbeyle kaplı olduğu, Güneş ve Ay'ın da bu kubbenin etrafında döndüğü evren modelini savunuyor. Bütün bu düşünceler bilimsel açıdan hiçbir şey ifade etmese de 'düz dünyacılar' bilime kulaklarını tıkıyor. Ancak geçtiğimiz günlerde bilim çevrelerinden 'düz dünyacılar'ın ilgisini çekecek bir haber geldi. Dünyayı oluşturan maddeler milyarca yıl önce 'yassı küre şeklinde' bir araya gelmiş olabilir.

GEZEGEN OLUŞUMU

Greek Reporter'da yer alan iddiaya göre Central Lancashire Üniversitesi'nden Dr. Dimitris Stamatellos adlı bir araştırmacı, Dünya'nın milyarlarca yıl önce 'düz' olabileceğini belirttiği araştırmasını yayımladı. Astrofizik alanında çalışan Dr. Dimitris Stamatellos araştırması için “Uzun zamandır gezegen oluşumunu inceliyoruz. Simülasyonlarda gezegenlerin şeklini oluştururken her zaman küresel olduklarını varsaymıştık. Ancak yassı küremsi şekillere sahip oldukları ortaya çıkıyor" dedi.

ÇEKİRDEK BİRİKİMİ

Stamatellos gezegenlerin oluşumuyla ilgili şöyle diyor: "Gezegenlerin proto-gezegen disklerinden (yıldızları çevreleyen toz ve gaz halkaları) oluştuğu biliniyor. Ancak bunun tam olarak nasıl gerçekleştiği hala tartışmaya açık. En yaygın olarak kabul edilen teori, toz parçacıklarının birbirine yapışmaya başladığı, gezegenlere dönüşene kadar gittikçe daha büyük nesneler oluşturduğu bir çekirdek birikimi olarak ifade ediliyor. Disk kararsızlığı adı verilen daha az tercih edilen ancak yine de makul bir modele göre ise, disk soğuduğunda, gezegen haline gelirken topaklaşıyor ve bu hızlı bir şekilde gerçekleşiyor."

DİSK KARARSIZLIĞI

Stamatellos düz dünyacıları heyecanlandıracak disk teorisi için "genç gezegenler hangi şekli alır" sorusunun peşinden gidiyor. Greek Reporter'daki yazıya göre çalışmada yer alan araştırmacılar, gezegenler disk kararsızlığı yöntemiyle oluştuğunda, dışarıya doğru eşit bir şekilde büyümediklerini, sürekli bir küre şeklinde kaldıklarını, bunun yerine kutuplarında ekvatorlarına göre daha fazla malzeme toplama eğiliminde olduklarını belirtiyor. Buna göre gezegen bir tür düzleştirilmiş oval şekil olan “basık küresel” şekle sahip oluyor. Genç gezegenler büyüdükçe, sonunda bildiğimiz küresel formları alıyor.

JAMES WEBB DE DEVREDE

Araştırmacılar bütün bu iddiaların şu an sadece simülasyon olduğunu belirtiyor ancak ekip, genç gezegenlerin şekilleriyle ilgili çalışmaların 'disk istikrarsızlığı' yöntemini doğrulamaya veya dışlamaya yardımcı olabileceğini söylüyor. Araştırmacılar, gezegenlerin şeklinin oluştukları ortamdan nasıl etkilendiğini incelemek ve James Webb Uzay Teleskobu'nun (JWST) gözlemleriyle karşılaştırmak için gelişmiş hesaplama yöntemleri üzerinde çalışıyor. Bulguların hakemli 'Astronomi ve Astrofizik Mektupları' dergisinde yayınlanacağı belirtiliyor.

PLATON ORTAYA KOYDU

Küresel Dünya fikri Antik Yunan felsefesinde Pisagor'la ile ortaya çıktı. Bununla birlikte, Sokrates öncesi çoğu felsefeci düz Dünya modelini korudu. MÖ 4. yüzyılın başlarında Platon küresel bir Dünya hakkında yazdı. MÖ 330 civarında, öğrencisi Aristoteles, küresel bir Dünya için güçlü kanıtlar ortaya koydu. Dünyanın küresel şekline ilişkin bilgiler bu tarihten sonra yayıldı.

YENİ AKİT MÜJDELEDİ

Yeni Akit’te bilim dünyasında yapılan bu araştırmayı ‘düz dünyacılar’ı sevindirecek haber başlığı ile manşetine taşıdı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum