Yılın son Kanlı Ay Tutulması 2025'e kadar görülmeyecek

Ay’ın bakır renginde görüleceği Kanlı Ay Tutulması yarın Asya, Avustralya Kuzey ve Güney Amerika ile Kuzey ve Doğu Avrupa’nın bazı bölgelerinden gözlenecek.

Yılın son Kanlı Ay Tutulması 2025'e kadar görülmeyecek
07 Kasım 2022 - 21:39

Yılın son Ay tutulması yarın Asya, Avustralya, Kuzey ve Güney Amerika ile Kuzey ve Doğu Avrupa’nın bazı bölgelerinden gözlenebilecek. Türkiye’den görülemeyecek tutulma, Türkiye saati ile 11.02’de Ay’ın Dünya’nın yarı gölgesine girmesiyle başlayacak. Dünya’nın gölge konisine saat 12.09’da girmeye başlayacak, saat 13.17’de tamamıyla girecek olan Ay, saat 13.59’da tutulma ortasına ulaşıp bakır renginde görülecek.

Tam tutulma, saat 14.41’de tamamlanacak. Ay, saat 15.52’de yarı gölgeden çıkacak ve tutulma sonlanacak.

 

Tutulma nasıl gerçekleşiyor?

Ay, Dünya’nın etrafındaki yörüngesinde dolanırken zaman zaman Dünya’nın gölgesine giriyor. Dolunay evresinde gerçekleşen bu geçişlerde, Güneş’ten aldığı ışığın bir kısmının ya da tamamının Dünya tarafından engellenmesiyle Ay’ın parlaklığı azalıyor. Bu olay, Ay tutulması olarak adlandırılıyor. Ay tutulması parçalı, tam veya yarı gölge tutulmaları olarak üç şekilde gerçekleşebiliyor. Tam tutulma sırasında Ay, gölge konisinin içerisine giriyor ve Dünya’nın gölgesi tamamen Ay’ın üzerine düşüyor.

2025’e kadar son kırmızı ay tutulması

Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayanlar 14 Mayıs 2025’e kadar son kez tamamen boyanmış bir Ay görebilecekler. Ancak bu gözlemi kaçıranlar şimdi ve o zaman arasında kısmi ve yarım ay tutulmalarını görebilecekler.

Yaşanacak diğer tutulmalar neler?

2023 yılında 5 ve 6 Mayıs tarihlerinde soluk bir yarım ay tutulması, 28 Ekim’de ise parçalı ay tutulması gerçekleşecek ancak bu tutulmaların hiçbirinde Ay kırmızı görünmeyecek. Petro, “Her tutulma özeldir çünkü hepsi dışarı çıkıp uzaydaki en yakın komşumuz olan Ay’a bakmak için harika fırsatlardır” dedi.

Tam ay tutulması nedir?

 

Tam Ay tutulması Dünya’nın Güneş ile Ay arasında girerek Ay’ın tamamıyla Dünya’nın gölgesi altında kaldığı yörünge konumunda ortaya çıkıyor. Bu konumda Güneş ışınlarının Ay’a ulaşması engellendiğinden Ay yalnızca Dünya’nın atmosferinden mavi bir filtreyle yansıyan ışıkla aydınlanıyor ve bu yüzden kızıl bir görünüme bürünüyor. Gökbilimciler Ay’ın bu durumuna “Kanlı Ay” adını veriyorlar.

Haftalık burç yorumları: Ay Tutulması kadersel etkiler getiriyor!

YORUMLAR

  • 0 Yorum