Yirmi Yaşanabilir Dünya Bulunduğu İddia Ediliyor

Yeni yapılan gezegen keşiflerinde yaşanabilir bölgeler bulunduğu iddia ediliyor. Bu gezegenlerde sıvı halde su bulunmasının yanında, gezegenin güneşine olan konumu yaşamı destekleyebilecek mesafede. Diğer veriler henüz bu gezegenlerde yaşamın kesinliğine dair umutları kıracak nitelikte.

Yirmi Yaşanabilir Dünya Bulunduğu İddia Ediliyor
22 Temmuz 2018 - 09:09
Dünya dışında yaşanabilen birçok gezegenin bulunması garip karşılanabilir. Bununla beraber yapılan çalışmayla Kepler uzay aracı tarafından yapılan gözlemler yaşanabilir bir bölge barındıran yıldızların her beş yıldızdan birisi olduğunu gösteriyor.

yirmi-yasanabilir-dunya-bulundugu-iddia-ediliyor

Gezegenin ev sahibi yıldızla uzaklığı ve sıvı halde su bulunması o gezegeni potansiyel yaşam gezegeni haline getiriyor. İlk görevini tamamlayan Keplerin elde ettiği gözlemlerde bu şekilde olan 20 gezegen keşfedildi. Bu gezegenler henüz yaşanabilir olarak teyit edilmedi. Bilim insanları bu gezegenlerle ilgili ek araştırmalar ve gözlemler gerçekleştirecek. Ancak bu gezegenlerin yaşanabilir olduğu ihtimali yüksek olarak değerlendiriliyor.

Bu yeni 20 gezegenin Güneş’ten çok da farklı olmayan yıldızları bulunuyor. Bu gezegenler arasında en uzun yörüngeli olanı 395 gün ve en az olanı ise 18 günde yıldızının etrafında dönüyor. Küçük yıldızlarda bulunan yaşanabilir gezegenler Kepler verilerine göre yıldızlarının etrafında daha kısa sürede dönüyor.

yirmi-yasanabilir-dunya-bulundugu-iddia-ediliyor1

KOI-7923.01 ismi verilen gezegen güneşinin etrafında 395 günde dönüyor. İlk bakışta bu gezegen Dünyayla çok benzer bir yapıya sahip. Bilim insanları keşfedilen 20 gezegende ciddi su kaynaklarının bulunduğunu ve önemli yaşam belirtileri gösterdiklerini kaydediyor. Kepler tarafından bu gezegenler 4 yıl boyunca gözlendi. Uzun yörüngelere sahip olan gezegenler ise yalnızca 1 veya 2 kez gözlemlenebildiler. Bu nedenle elde edilen bu veriler Kepler’in görevinin başlama tarihinde değil şimdi açıklandı.



Kaynak: https://futurism.com/we-may-have-just-found-twenty-habitable-worlds/

YORUMLAR

  • 0 Yorum