Antidepresanların Beyindeki İşleyişi

Antidepresanların beyindeki işleyişi nasıldır? Antidepresanlarla kesin tedavi mümkün mü? Beyin serimizin altıncı kısmında beyin ve antidepresan üzerine düşüneceğiz.

Antidepresanların Beyindeki İşleyişi
01 Eylül 2017 - 11:09
Hadi Başlayalım! Sinapslar nedir? Antidepresanlara girmeden önce antidepresanların beyindeki çalışma prensibini anlamak için biraz beyindeki iletişimden bahsedelim. Beyindeki sinir hücreleri birbirleriyle adına “sinaps” denilen özelleşmiş hücreler arası boşluklar yardımıyla iletişim kurarlar. Bu boşluklar o kadar küçüktür ki mik.

roskobik olarak bile görmek oldukça zordur. Hatta bu hücrelerin birbirine temas ettiğini bile düşünebilirsiniz ama birbirlerine çok yaklaşsalar bile asla değmezler. Buna rağmen mesaj bu boşluktan diğer hücreye aktarılır.

Bu işlem bir sinir hücresine gelen elektrik sinyalinin önce kimyasal bir madde salgılatması ve bu kimyasal maddenin karşıdaki hücreye tekrar bir elektriksel etkiye neden olması şeklinde çalışır. Bu sebeple bu bağlantılara kimyasal sinaps denir. Bu sinapslarda kullanılan kimyasal maddelere “nörotransmiter” denir. Bir çok çeşidi olan nörotransmitterler hedef hücrelerdeki farklı farklı alıcıları etkilediğinde farklı tepkiler oluşturur bu da daha az maddeyle daha çok iş yapma demektir.

..Yazıyı Oku

YORUMLAR

  • 0 Yorum