İddia: Trump yönetimi S-400 yaptırımlarını netleştirdi

Amerikan haber kuruluşu Bloomberg'e konuşan ABD'li yetkililer: Trump'ın ekibi Türkiye'ye S-400'ler nedenyle hangi yaptırımların uygulanacağını belirledi. Açıklama için 15 Temmuz'un yıldönümünün geçmesi bekleniyor.

İddia: Trump yönetimi S-400 yaptırımlarını netleştirdi
14 Temmuz 2019 - 10:42 - Güncelleme: 14 Temmuz 2019 - 14:44
 Rus yapımı S-00 hava savunma sistemlerinin parçalarının teslimatının başlamasının ardından, ABD’nin Türkiye’ye uygulayacağı yaptırım paketini netleştirdiği öne sürüldü. İddiaya göre, Donald Trump yönetimi yaptırımları önümüzdeki haftanın sonuna doğru açıklayacak.

‘ÜÇ FARKLI PAKETTEN BİRİ SEÇİLDİ’

Amerikan haber sitesi Bloomberg’e konuşan kaynaklar, Trump’ın ekibinin ‘Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası’ (CAATSA) uygulanacak üç farklı yaptırım paketinden birini seçti. Haberde, bu paketin tam olarak hangi adımları içerdiğine ilişkin ayrıntı verilmedi.

TRUMP’IN ONAYI GEREKİYOR

Haberde, Türkiye’ye uygulanacak yaptırım paketinin Amerikan Dışişleri ve Savunma bakanlıklarında günler süren görüşmelerin ardından belirlendiği belirtildi. Söz konusu planın, Trump’ın da onayını alması gerekiyor.

’15 TEMMUZ SUÇLAMASINDAN KAÇINMAK İSTİYORLAR’

Bloomberg’e konuşan yetkililerden biri, paketin önümüzdeki haftanın ilerleyen günlerinde açıklanacağını, zira Amerikan yönetiminin 15 Temmuz askeri darbe girişiminin yıldönümünün üzerinden biraz zaman geçmesinin istendiğini söyledi. İddiaya göre buradaki amaç, ABD’nin ’15 Temmuz’dan sorunlu olduğuna dair spekülasyonların daha da ateşlenmemesi’.

Türkiye’ye S-400 teslimatı cuma günü başlamış, ilk parçaların Ankara’ya gönderilişi ile birlikte gözler ABD’ye çevrilmişti. Pentagon’un cuma günü düzenleyeceği açıklanan basın toplantısı ise Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile ABD Savunma Bakan vekili Mark Esper arasında yapılan telefon görüşmesi sonrası belirsiz bir tarihe ertelenmişti.

KAYNAK GAZETE DUVAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum