'Sexting' için gençlere uyarı...

'Sexting'in için gençlere uyarı geldi: Depresyon ve kaygı problemlerini artırıyor.

'Sexting' için gençlere uyarı...
14 Temmuz 2019 - 10:44
Kanada’da bir üniversitede yapılan araştırmaya göre, seks içerikli mesajlaşan 12-17 yaş aralığındaki gençlerde ‘sexting’in zihinsel problem oluşturma ihtimalinin daha fazla olduğu ortaya çıktı. Bu gençler arasında uyuşturucu, alkol, hırsızlık, çoklu cinsel eş, korunmasız ilişki ihtimali daha yüksek. Buna göre birden fazla cinsel partneri olanların da, partneri olmayanlara nazaran zihinsel problem yaşama ihtimali daha yüksek.

Yapılan araştırmaya göre her dört gençten birinin ‘sexting’ olarak bilinen cinsel içerikli mesaj aldığı, her yedi gençten birinin ise bu mesajlardan gönderdiği tespit edildi.

Araştırma kapsamında 2012 ve 2018 yılları arasında yayımlanan, 12 – 17 yaşları arasındaki 41 bin 723 genç deneğin katıldığı 23 farklı çalışmanın sonuçları cinsellik ve cinsel aktivite, çoklu cinsel eş edinimi, doğum kontrolü, suçlu davranışı, kaygı ve depresyon problemleri, alkol – uyuşturucu kullanımı ve sigara içme arasında bağlantı olup olmadığını belirlemek üzere meta analiz yöntemiyle incelendi. Araştırmanın sonuçlarına göre sexting ile  uyuşturucu, alkol kullanımı ve kötü ruhsal sağlık gibi faktörler arasında bağlantı bulunuyor.

‘KORUNMA ORANI DAHA DÜŞÜK’

Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, sexting yapan gençlerin cinsel ilişkiye girme ihtimali, diğer gençlere göre dört kat daha fazla. Bu gençlerin korunma yöntemlerinden birini kullanma oranları ise ‘sexting’ yapmayan diğer gençlere göre daha düşük.

‘Sexting’ yapan gençlerde hırsızlık ve mülke zarar verme gibi suç eğilimleri de diğer gençlere oranla iki buçuk kat fazla olduğu belirtildi. Bunun dışında marihuana gibi uyuşturucuları kullanmaları ve sigara içme ihtimalleri ise üç kat daha fazla olan gençlerin alkol alma ihtimalleri de dört kat fazla.

Araştırmacılar, bu gençlerin depresyon ve anksiyete semptomları gösterme ihtimalinin, diğer yaşıtlarına kıyasla yaklaşık iki kat fazla olduğunu tespit etti.

‘OLUMLU SONUÇLARI DA VAR’

‘Sexting’in  kiminle, hangi koşulda yapıldığı gibi sorular çalışmada sonuçları değiştiriyor. Bir grup öğrenci ile yapılan araştırmada, düzenli ilişki sırasında yapılan ‘sexting’in olumlu etkilerinin daha fazla olduğu belirlendi.

Bulguların araştırmaya katılan kişilerin yaşlarına göre değişip değişmediğini inceleyen bilim insanları ‘sexting’in ile riskli davranışlar arasındaki bağlantı, ergenliğin ilk dönemlerinde yani daha genç olan kişilerde daha güçlü olduğu sonucuna vardı.

Araştırmacılar, okullarda ‘sexting’in nasıl, hangi koşullarda, kiminle yapılması gerektiği bilgilerini de içeren kapsamlı seks eğitiminin verilmesinin, önemli olduğunu belirtti. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum