Profesyonel Diş Beyazlatma Uygulamaları: Sararan Dişlere Estetik Bir Veda

Diş beyazlatma, lekelenme ya da sararma oluşan dişlerin beyaz bir görünüm elde etmesini sağlamak amacıyla yapılan bir ağız ve diş sağlığı uygulamasıdır. Dişler; ilerleyen yaş, eksik bakım uygulamaları, dış etkenler, yeme-içme alışkanlıkları ve genetik faktörler başta olmak üzere dezenformasyona uğrayabilir. Özellikle beslenme alışkanlıkları ve zararlı madde kullanımı, dişler üzerinde önemli bir hasara yol açar. Bu hasarlar, çoğunlukla diş sağlığını etkilemekle birlikte aynı zamanda dişin olması gereken beyaz yapısından uzaklaşmasına da sebebiyet verir. Diş beyazlatma uygulaması, sararma ya da lekelenme oluşan dişlerin sağlıklı ve estetik bir yapıya sahip olmasını sağlar. Sadece ağız ve diş sağlığını etkilemez, ayrıca etkili bir gülüş tasarımı oluşturur.

Profesyonel Diş Beyazlatma Uygulamaları: Sararan Dişlere Estetik Bir Veda
27 Nisan 2023 - 13:29

 

Diş Beyazlatma Nedir, Ne İşe Yarar?

Diş beyazlatma, ev ortamında ya da profesyonel tekniklerle desteklenerek gerçekleştirilen, dişin üzerindeki leke ya da sararmaların yok edilmesine yönelik uygulamalardır. Diş ağartma olarak da anılır. Bununla birlikte ev ortamında yapılan işlemler, özel olarak geliştirilen bazı jeller kullanılarak kişinin kendisi ya da uzman diş hekimi tarafından uygulanır.
Klinik ortamda, profesyonel olarak yapılan diş ağartma işlemleri ise bleaching” olarak adlandırılır. Bleaching, diş hekimi tarafından gerçekleştirilir. Özel bir tekniğin kullanıldığı bu işlemde, hidrojen peroksit ve karbamid peroksit adı verilen bileşenler kullanılır. Bu bileşenler, dişteki renk değişimlerini tamamen ortadan kaldırarak, dişin saf dokusunu elde etmesini sağlar. Böylelikle etkili bir beyazlama oluşturulur.
Diş ağartma uygulamalarının en temel hedefi, kişinin kendine olan güvenini artırmak ve etkili bir gülüş tasarımı oluşturmaktır. En nihayetinde yüz çehresinin estetiğini etkileyen en önemli faktör dişlerin sağlıklı bir yapıya sahip olmasıdır. Bembeyaz dişler, kişiye üst düzey bir özgüven sağladığı gibi aynı zamanda estetik bir görünüm de oluşturur.

Neden Diş Beyazlatmaya İhtiyaç Duyulur?

Diş beyazlatma. Kişisel bakımına önem veren ve görünümünü güzelleştirmek isteyenlere oldukça efektif sonuçlar vadeder. Bazı durumlarda dişlerin olması gerektiğinden farklı şekilde lekeli ya da sarı bir yapıya sahip olması, kişilerde mental ve fiziksel olumsuzluklar ortaya çıkarabilir. Tüm bu durumlar, kişinin gündelik yaşamını önemli ölçüde etkiler.
Medikal diş beyazlatma uygulamaları ise kişinin bembeyaz dişlere sahip olarak özgüvenini korumasını sağlar. Günümüzde oldukça farklı teknikler kullanılarak gerçekleştirilebilen bu uygulamalar, birçok açıdan avantajlıdır. Kolay, konforlu ve zahmetsiz işlemlerden oluşmasının yanı sıra diş ağartma yöntemleri, oldukça ekonomik bir çözümdür.

Dişlerde Renk Değişimlerinin Sebepleri Nelerdir?

Dişlerde oluşan renk değişimleri, birçok farklı sebebe bağlı olarak gelişebilir. Bununla birlikte lekelenme ve sararma gibi oluşumları, genel anlamıyla iki farklı şekilde kategorize etmek mümkündür. Bunlardan ilki iç renklenmedir. İç renklenme, dişin içine kadar nüfuz eden ve rengini değiştirerek lekelenmelere sebebiyet veren durumdur.
Çoğunlukla iç renklenme oluşması halinde bu durum diş fırçalaması ya da benzeri türden alternatif tedavi yöntemleriyle giderilemez. Dişlerde renk değişimine neden olan ikinci durum ise dış renklenmedir. Dış renklenme ise çoğunlukla kişinin yeme-içme ve beslenme alışkanlıklarına göre gelişen bir etkendir.
Kahve, kola, sigara gibi içecekler dişin dış bölümünde renk değişikliklerinin oluşmasına sebebiyet verir. Bu içeceklerin içerisinde büyük oranda boyayıcı olarak adlandırılan etkenler bulunur. Boyayıcı içeriğe sahip olan etkenler, diş taşı tedavisi ile ortadan kaldırılabilir ve kişi arzu ettiği beyazlıkta diş görünümü elde edebilir.

Diş Beyazlatma Teknikleri

Diş beyazlatma teknikleri, günümüzde gelişen uygulamaların çeşitliliğine göre oldukça fazla sayıdadır. Bununla birlikte tüm teknikleri genel anlamda üç başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar:
  • Ev tipi beyazlatma
  • Ofis tipi beyazlatma
  • Kombine yöntemler
Şeklindedir. Ev tipi beyazlatma tekniği, ölçü alınarak kişiye özel şekilde hazırlanan plakların ev ortamında yerleştirilmesi esasına dayanan beyazlatma yöntemidir. Home Bleaching” olarak adlandırılır.
Ofis tipi beyazlatma işlemi ise beyazlatıcı jeller ve çeşitli niteliklerde ışıklardan oluşarak planlanan bir tekniktir. Bu teknik, ofis ya da klinik ortamında uygulanabilir. Günümüzde en yaygın olarak tercih edilen diş beyazlatma uygulaması olmakla birlikte ofis tipi beyazlatma, dişlerin 3-4 ton kadar beyaz bir doku elde etmesini sağlayabilir. Dolayısıyla oldukça etkili bir yöntemdir.
Genel anlamda üçüncü diş ağartma tekniği olan kombine yöntemler ise ev ve ofis tipi tekniklerinin aynı anda kullanılmasıyla uygulanır. Bu tarz uygulamalar, çoğunlukla kişinin yaşadığı problemin boyutlarına göre tercih edilir. Aynı zamanda bu teknik, herkes için aynı düzeyde gerekli olmayabilir. Dolayısıyla uzman diş hekiminin tavsiyelerine göre diş ağartma teknikleri arasında tercihte bulunulmalıdır.

Herkes Diş Beyazlatma Yaptırabilir mi?

Diş beyazlatma, günümüzde oldukça yaygın olarak tercih edilen ve birçok kişinin sıklıkla başvurduğu bir yöntemdir. Bununla birlikte herkesin diş ağartma teknikleri için uygun olduğunu söylemek mümkün değildir. Profesyonel diş ağartma yöntemlerinden faydalanmak için en önemli etken ağız ve diş sağlığıdır.
Uygulama kapsamında yapılacak işlemlere engel teşkil edebilecek diş ya da ağız sağlığı problemi olmayan herkesin diş beyazlatma işleminden faydalanması mümkündür. Diş eti hastalıkları ya da diş çürüğü gibi sorunlarla karşı karşıya olanların uygulamadan önce diş hekiminden tavsiye almaları gerekir. Uygun görülmesi halinde uygulamaya engel teşkil edebilecek diş ve diş eti sağlığı sorunları giderilir. Daha sonra ise diş ağartma yöntemi kullanılabilir.

Diş Beyazlatma İşlemi Güvenli mi?

Diş beyazlatma işlemi, doğru bir uygulama ile planlanması halinde tamamen güvenilirdir. Son dönemde yapılan çalışmalar, diş ağartmanın dişler üzerinde herhangi bir yapısal ya da işlevsel sorun oluşturmadığını ortaya koymuştur. Bununla birlikte özelikle profesyonel diş ağartma yöntemlerinin kesinlikle bir uzman diş hekimi gözetiminde uygulanması gerekir. Aksi durumlarda uygulamada kullanılabilecek solüsyon, jel veya diğer ilaçlar, diş üzerinde deformasyona sebebiyet verebilir.
https://www.kardelentipmerkezi.com/dis-beyazlatma/
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum