Psikolog Ezgi Yurdabak Uyardı: Depremin Etkilerini Azaltmak İçin Çocuklarınızla Oyun Oynayın

Kahramanmaraş merkezli depremlerin başta yöre halkı olmak üzere tüm toplumun etkilendiğini ifade eden Psikolog Ezgi Yurdabak Şöhret “Maalesef en çok etkilenen yine çocuklarımız oldu” dedi.

Psikolog Ezgi Yurdabak Uyardı: Depremin Etkilerini Azaltmak İçin Çocuklarınızla Oyun Oynayın
16 Şubat 2023 - 11:09


Konuya ilişkin görüşlerini açıklayanPsikolog Ezgi Yurdabak Şöhret sözlerine şöyle başladı: “Yakın zamanda 10 ilimizi etkileyen depremin ekranlara yansıyan görüntülerinin tüm toplumda üzüntüye sebep oldu. Bu toplumun her ferdi gibi ben de derin üzüntü içerisindeyim. Ancak depremde hayatını kaybedenlere üzüldüğüm kadar da bu acı afeti yaşayan çocuklarımız için endişe duyuyorum. Başta depremden doğrudan etkilenen çocuklarımız olmak üzere tüm çocuklarımızın bu süreçte psikolojik destek alması gerekiyor. Özellikle ekran kullanımının yüksek olduğu ailelerde travmatik durumların ortaya çıkması daha yüksek ihtimale sahip.”

Özellikle küçük yaş grubu çocukların bulunduğu ailelerde ekran kullanımının azaltılmasını öneren Psikolog Ezgi Yurdabak Şöhret, depremin sonuçları ve son gelişmelerin takip edilmesinin olağan olduğunu ve bunun önüne geçmenin mümkün olmadığını ancak bu yayınları izlerken kendimizin ve çocuklarımızın psikolojisi üzerindeki etkilerini de düşünmemiz gerektiğini belirtti.

Bu süreçte çocuklarımızın kaygılarını azaltmak ve kendilerini güvende hissetmelerini sağlamak için onlarla birlikte oyun oynamamızın ve mümkünse tüm aile üyelerinin katıldığı aile içi etkinlikler düzenleyerek çocuklarımıza daha fazla zaman ayırmamızın bu süreci kolaylaştıracağının altını çizdi. Diğer yandan özellikle küçük yaş grubundaki çocuklarımızla göz ve ten temasının güven duygusunu artıracağını da ifade eden Amerika Oyun Terapileri Derneğionaylı oyun terapistiPsikolog Ezgi Yurdabak Şöhret “çocuklarınıza daha sık sarılın, ellerini tutun, konuşurken göz teması kurun. Bunları yapmak güvende olduğunu söylemekten daha etkili olacaktır. Hatta mümkünse oyunlarla depremin olağan bir doğa olayı olduğunu anlatabilir, oyunla beraber deprem tatbikatına çocuklarınıza da dahil edebilirsiniz.” diyerek sözlerini tamamladı.


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum