Yeni silahlarla yeni dünya savaşı

Küresel ekonomi ve siyasetin büyük bir dönüşüm geçirdiği günlere şahitlik ediyoruz .

Yeni silahlarla yeni dünya savaşı
11 Haziran 2018 - 07:05
Küresel ekonomi ve siyasetin büyük bir dönüşüm geçirdiği günlere şahitlik ediyoruz. Tam da bu noktada Amerikan yönetimi, eski siyasi, askeri ve ekonomik denklemlerin Rusya ve Çin tarafından büyük bir hızla değiştirildiğini görüyor. Bu yüzden de, on yıl içinde Amerika’yı geçecek doğulu ekonomilerin yükselişini engellemek için umutsuzca bir çaba sergiliyor.

ABD, özellikle Çin ekonomisindeki büyümeyi kendi geleceği açısından tehdit olarak görüyor. Bu amaçla Çin’e karşı gümrük vergileri silahını kullanarak hem yerli üretimini artırarak Amerikan işçisine iş yaratmayı, hem de Çin ürünlerini daha az tüketerek Çin ihracat gelirlerine darbe vurmak istiyor. Bu taktik doğrultusunda Amerika ve Çin karşılıklı olarak 150 milyar dolarlık gümrük vergisiyle birbirlerini tehdit ediyorlar.

Tarafların geçen hafta Pekin’de yaptığı görüşmelerden somut bir anlaşma çıkmaması, hatta son olarak Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in ABD'nin ticaret politikasını 'kısa vadeli' ve 'bencil' olarak tanımlaması bu ihtilafın dozunun önümüzdeki günlerde artacağını gösteriyor.

G7 TOPLANTISINDAKİ BÜYÜK KAVGA

ABD ve Çin arasındaki yüksek tansiyon devam ederken, küresel ticaretin kurallarının yazıldığı önemli toplantılardan biri olan G-7 Liderler Zirvesi’nin 44.’sü Kanada'nın Quebec City kentinde yapıldı. Amerika’nın korumacı politikalarının gölgesinde yapılan bu toplantıda tarafların çok sert sözlerle birbirlerine saldırdığı görüldü.

Trump’ın bu zirvede yaptığı konuşmaya dayanarak önümüzdeki dönemde küresel ticaretin ne yöne gideceğini görmemiz mümkün. Konuşmadaki can alıcı kısım şöyle: "Diğer ülkelerden, Amerikan ihracat mallarının piyasalarına adil ve eşit bir şekilde girmesini sağlamalarını istiyoruz. Biz ülke olarak geçen yıl ticarette 807 milyar dolar kaybettik. Bu gülünç ve kabul edilemez. Bu işten onlar değil bizim liderlerimiz suçlu. Aslında kendi ülkeleri için çok iyi olan ancak ABD için çok kötü olan bu çılgın ticaret anlaşmalarını imzalatmayı başardıkları için başka ülke liderlerini tebrik ediyorum ama bu günler artık geride kaldı."

Devamını Oku 

YORUMLAR

  • 0 Yorum